Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

En skadade uppblåsbar båt vid stranden i Wimereux, Frankrike. Gravida kvinnor och barn var bland de minst 27 migranter som dog efter att deras båt sjunkit i ett försök att korsa engelska kanalen. Bild: Michel Spingler
En skadade uppblåsbar båt vid stranden i Wimereux, Frankrike. Gravida kvinnor och barn var bland de minst 27 migranter som dog efter att deras båt sjunkit i ett försök att korsa engelska kanalen. Bild: Michel Spingler

Migranter chanslösa i gummibåt – fem misstänka gripna

De färdades i en båt som beskrivs som mycket skör när den kapsejsade. Minst 27 personer dog. På torsdagen hade fem misstänkta människosmugglare gripits av fransk polis.

Olyckan inträffade i Engelska kanalen utanför Calais på onsdagen när ännu en båt med migranter försökte ta sig till England. Båten påträffades tom och var mycket bräcklig, enligt den franske inrikesministern Gerald Darmanin. Katastrofen uppdagades när fiskare hittade kroppar i vattnet.

Arbetet med att identifiera de 27 offren pågick på torsdagen. Bland dem fanns sju kvinnor och tre barn. Flera kvinnor var gravida, enligt Darmanin. BBC rapporterar från Calais att obekräftade rapporter tyder på att många var från Mellanöstern, och att åtminstone några av dem kan ha varit kurder från Irak och Iran. Gerald Darmanin bekräftar att de två överlevande på sjukhus har somalisk och irakisk nationalitet.

Kraftigt ökad migranttrafik i år

Båten de färdades i hade skickats till Lille för undersökning. Enligt Gerald Darmanin var den tom när den hittades och beskrivs som extremt ömtålig. Den var uppblåsbar och av ett slag som ofta används av människosmugglarnas nätverk på olika platser i Europa och Mellanöstern. Det gäller även i norra Frankrike där den illegala migranttrafiken har ökat under året.

Tusentals människor, ofta från Mellanöstern, Afrika och Afghanistan, samlas i primitiva läger eller utomhus under svåra förhållanden, i väntan på att få en chans att ta sig över kanalen gömda i lastbilar på färjor eller båtar som inte sällan är livsfarliga. Mer än 25 000 människor har korsat Engelska kanalen hittills i år, enligt brittiska uppgifter.

Frankrikes inrikesminister, Gerald Darmanin. Bild: Stephane de Sakutin
Frankrikes inrikesminister, Gerald Darmanin. Bild: Stephane de Sakutin

En femte person hade på torsdagsmiddagen gripits i samband med den dödliga överfarten. Franska myndigheter säger att de fem är misstänkta människohandlare. Den regionala åklagaren hade inlett en utredning om vad som kan översättas med grovt dråp.

Krissamtal efter värsta katastrofen

Frankrikes regering skulle hålla krissamtal efter den värsta katastrofen någonsin med migranter i Engelska kanalen. Storbritanniens premiärminister Boris Johnson och Frankrikes president Emmanuel Macron talades vid på telefon och ska vara överens om att "göra allt för att stoppa de ansvariga gängen".

Den brittiske inrikesministern Priti Patel är beredd att hjälpa Frankrike att kontrollera sin kustlinje.

– Jag har erbjudit att samarbeta med Frankrike genom att placera mer personal på fastlandet – samt göra allt som är möjligt för att säkra området så att utsatta människor inte ger sig ut i båtar som inte är sjödugliga, säger hon i brittiska parlamentet.

Det återstår dock att se var det leder till. Bilder som publicerades av Reuters på torsdagen visar migranter som bär uppblåsbara gummibåtar mot den franska kusten för att färdas mot Storbritannien. De ska vara tagna bara timmar innan tragedin och leder till frågor varför mer inte kan göras för att stoppa människor från att korsa kanalen.

Britterna har kritiserat fransmännen före inte göra mer för att stoppa migranterna. Emmanuel Macron uppmanar Storbritannien att sluta politisera frågan. Vid ett besök i Kroatien säger den franske presidenten att det behövs ett starkare samarbete mellan europeiska länder för att ta itu med människohandel. Frankrike är ett transitland, säger han.

Enligt inrikesminister Darmanin stoppades 671 migranter stoppades från att ta sig över av franska myndigheter bara på onsdagen.

Ansträngda relationer

Migrantkrisen är bara en känslig fråga mellan Storbritannien och Frankrike. Medan Bryssel och London inte kan komma överens om den del av brexituppgörelsen som som handlar om Nordirland under hot om att lämna avtalet, riskerar en konflikt mellan franska och brittiska fiskare att eskalera.

Parlamentsledamoten i Calais Pierre-Henri Dumont säger till BBC att det inte går att förvänta sig att fler poliser patrullerar kustlinjen i Frankrike. Det är en sträcka med en strand på över 20 mil, medan det bara tar högst tio minuter att fylla en båt med migranter.

Dumont ser bara två sätt att försöka hantera situationen. Det första är att se till att det inte finns några migranter nära stranden och placera dem i centra för att få vila, mat och ett tak över huvudet. De bör tillfrågas om de vill ansöka om asyl i Frankrike. Det måste vara på frivillig basis, enligt Dumont.

– Den andra punkten är att Storbritannien ger migranter möjlighet att ansöka om asyl från Frankrike. Då kan de ges en säker väg till Storbritannien. Om de nekas asyl i Storbritannien kan de fortfarande ansöka i Frankrike.

LÄS MER: Dödligaste migrantolyckan i Engelska kanalen

LÄS MER: Barn och gravida offer i drunkningsolyckan

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.