Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Michelle Obama kritiserade Donald Trump under Demokraternas konvent.  Bild: TT
Michelle Obama kritiserade Donald Trump under Demokraternas konvent. Bild: TT

Michelle Obama: Trump är fel president

Michelle Obama slog an tonen när Demokraternas konvent inleddes.
– Donald Trump är fel president för det här landet, sade hon. Han har kunnat visa motsatsen. Men han har tagit sig vatten över huvudet.

Demokraterna skulle ha samlats i Milwaukee i Wisconsin men spridningen av coronaviruset satte stopp för planerna. Konventet denna veckan sker istället i huvudsak digitalt med inspelade tal och några få framträdanden i konventarenan för att markera betydelsen av närvaro i Wisconsin, som Joe Biden behöver vinna för att segra i presidentvalet.

Men samtidigt som demokraterna höll sig borta från Wisconsin reste Donald Trump dit och höll tal framför presidentplanet Air Force One. När Biden accepterar sitt partis nominering senare i veckan framträder Trump i Scranton i Pennsylvania där Biden är född. Pennsylvania är också en nyckelstat. Trumps genomgående tema är att Demokraterna är ett vänsterparti och han kallar Barack Obama för ”en trojansk häst” för socialism. Biden var under åtta år Obamas vicepresident.

I vanliga fall brukar varje parti få ha sitt konvent ifred utan att motståndaren försöker stjäla rampljuset. Nästa vecka är det dags för Republikanerna då Trump nomineras.

Men Trump kommer varje dag att attackera Demokraterna under partiets konvent.

”Du avslöjar vem du är”

Det var fjärde gången som Michelle Obama framträdde vid ett konvent. Hon har gjort det de två gånger då hennes man Barack Obama nominerats men också för fyra år sedan då hon höll ett tal på temat ”när de går lågt , går vi högt”. Då handlade det om att ha en kampanj utan de lågvattenmärken som utmärkte Donald Trump.

Men i år var det en betydligt tuffare Michelle Obama som i ett inspelat tal från sitt hem talade om ett ödesval på liv och död i en tid då det inte går att fejka sig igenom presidentskapet.

– Att bli president betyder inte att du förändrar vem du är. Du avslöjar vem du är.

Det är ovanligt att en tidigare första dam – utan politiska ambitioner som Hillary Clinton – håller tal som Michelle Obama. Men hon har den senaste tiden blivit affischnamnet för kampanjen att brevrösta och manade alla att se till att de är tidigt ute för att valsedlarna verkligen skall hinna räknas. Det ekonomiskt krisande federala postverket har länge behövt ytterligare anslag som Demokraterna vill rösta igenom men som Trump och Republikanerna sätter sig emot. Trump hävdar att brevröstning är det samma som valfusk.

Obama hade på sig ett halsband med texten ”Vote”, rösta, och talade om vikten av att inte sitta hemma i protest eller att rösta på kandidater som ställer upp i olika delstater och som bara attraherar ett fåtal väljare. I år har USA inte råd med proteströster, var Obamas budskap. 2016 var det sådana röster på marginalen i viktiga valdistrikt som gjorde att Hilllary Clinton förlorade och Donald Trump vann presidentvalet.

Andra inslag: BLM och covid-19

Michelle Obama sade att Joe Biden, som alla människor, inte är perfekt men att han är en anständig person som kommer att leda USA på rätt väg.

Trumps hantering av spridningen av covid-19 och hans sätt att bemöta rörelsen Black Lives Matter var andra inslag i hennes passionerade tal om att USA behöver en ny president och en annan färdriktning.

Bernie Sanders, som förlorade primärvalen mot Biden, framträdde också från sitt hem och talade om sina hjärtefrågor om ekonomisk rättvisa och sociala reformer. Den republikanske tidigare guvernören i Ohio, John Kasich, talade om vikten av att alla förenar sig över partigränsen och röstar bort Donald Trump.

Partikonvent bjuder inte bara på traditionella politiska tal utan också på starka berättelser från vanliga väljare. Denna gång anklagade en kvinna Trump för hennes fars död i covid-19 och bilder och filmsekvenser från hur illa pandemin bekämpats visades. Över 170 000 amerikaner har dött i covid-19 och omkring 1 000 dödsfall rapporteras om dagen de senaste veckorna.

Konventet fortsätter till och med torsdag då Joe Biden nomineras och håller det tal som visar färdriktningen för hans kampanj.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.