Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Presidentkandidaten Andrés Manuel López Obrador avslutar sin valkampanj på Aztecastadion i Mexico city.

Mexiko till val efter rekordblodigt år

Efter ett av de blodigaste åren på decennier går mexikanerna till valurnorna. Den blivande presidenten står inför den svåra uppgiften att få bukt med det knarkrelaterade våldet och mordvågen som sköljer över landet.

- Presidente, presidente! skanderar 80 000 människor på valmötet på Aztecastadion i huvudstaden Mexico city.

I slutspurten inför söndagens val ter sig drömmen alltmer verklig för storfavoriten Andrés Manuel López Obrador, skriver den mexikanska rikstidningen Excelsior.

Vänsterkandidaten Andrés Manuel López Obrador, kallad "Amlo" för sina initialer, har sått ett snabbt växande frö i många mexikaners medvetande om ”una mafia del poder”. Denna maktens maffia ska bekämpas med alla medel, lovar han.

Han seglar i allt starkare medvind och har som ingen annan lyckats attrahera de stora massorna.

- López Obrador är verkligen en folkets man. Och han har varit mycket bra på att samla upp väljarnas vrede och oro, säger Edmé Dominguez som är freds- och konfliktforskare vid Göteborgs universitet.

Har något unikt

Genom att kanalisera dessa känslor, både vad gäller det okontrollerade våldet och vad gäller korruptionsskandalerna kring regeringspartiet PRI, har den 64-årige López Obrador fått stadigt stigande opinionssiffror.

- López Obrador har någonting som de andra kandidaterna inte har. Han är inte korrupt och har inte varit inblandad i någon skandal, vilket får anses som ovanligt, säger Edmé Dominguez.

Edmé Dominguez, som själv är mexikanska, konstaterar att det dock finns ett stort problem med López Obradors valstrategi. Han har ingått en rad allianser både till vänster och till höger och på detta vis skaffat sig en stor maktbas.

- Men de här allianserna är i sig samtidigt mycket motsägelsefulla. Frågan är hur han ska kunna genomföra sina löften när han har allianser som befinner sig långt till höger. Det blir en jättesvår balansgång.

Slåss mot hydran

Totalt har 200 000 mexikaner fallit offer för dödligt våld sedan 2007. Valåret är det blodigaste på två årtionden. Drygt 30 000 mord ägde rum förra året, och bara under den senaste tiden har ett hundratal politiker mördats. Många av dem hade öppet tagit strid mot drogkartellerna och kriminaliteten.

Att ta den striden är som kampen mot hydran, vars avhuggna huvuden hela tiden växer ut på nytt, konstaterar Edmé Dominguez.

Det måste rensas upp ordentligt inom det juridiska systemet, inom polisen och armén eftersom de har blivit en del av problemet, något som handlar om ett mycket långsiktigt arbete, tillägger hon.

Måhända är "Amlo" just den rätta personen att påbörja en sådan process.

- Det får framtiden utvisa. Det kommer att krävas mycket vilja – och mod, säger Edmé Dominguez.