Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel lyssnar till CSU-ledaren Horst Seehofer under ett partimöte i tisdags.

Merkels konservativa kamrater kräver högergir

Förbundskansler Angela Merkels koalitionspartner CSU vill se ett skifte åt höger i migrations- och säkerhetsfrågor. Detta efter att regeringspartierna blött väljare till det högerpopulistiska Alternativ för Tyskland (AFD), som gick kraftigt framåt i valet.

Merkels CDU backade rejält i valet men är fortfarande största parti. Förbundskanslern siktar nu på att sy ihop en koalition med liberala FDP och De gröna, efter att socialdemokratiska SPD valt att gå i opposition. Förhandlingarna kan dock bli svåra då partiernas åsikter spretar åt olika håll i flera frågor.

Läget kompliceras nu ytterligare, då CSU, det bayerska systerpartiet till CDU, pressar på för att regeringssamtalen ska anta en mer konservativ ton. Anledningen är att man vill vinna tillbaka väljare från AFD.

- Vi vill att övre gränser (för invandring) och säkerhetsfrågor ska sättas i centrum för koalitionssamtalen. Om vi inte skickar en tydlig signal kring detta, kommer vi att få problem framöver, säger CSU-politikern Markus Söder.

CSU är pressat att leverera ett bättre resultat i nästa års delstatsval i Bayern, efter det stora tappet i parlamentsvalet.