Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel varnar för att en 'tredje coronavåg' inte kan undvikas, om inte invånarna tar den nya virusmutationen på allvar.
Tysklands förbundskansler Angela Merkel varnar för att en "tredje coronavåg" inte kan undvikas, om inte invånarna tar den nya virusmutationen på allvar. Bild: Michael Kappeler/AP/TT

Merkel: Virusmutationen är ett hot

Oron växer för ny fart i coronapandemin med mutationen som upptäcktes i Storbritannien. Nya nedstängningar och gränsåtgärder är på gång då EU-ländernas ledare samlas för ännu ett krismöte.

För nionde gången på mindre än ett år ska statsminister Stefan Löfven (S) och hans kollegor koppla upp sig till ett webbtoppmöte under torsdagskvällen.

Återigen handlar det om att stämma av coronasituationen, nu i ett läge då oron växer på nytt. Visserligen har vaccinerandet kommit i gång. Men samtidigt sprids viruset fortfarande hastigt – mycket på grund av den mer snabbsmittande mutation som först upptäcktes i Storbritannien.

I flera länder har nya samhällsrestriktioner införts. I Belgien överväger myndigheterna att helt sonika förbjuda icke nödvändiga utlandsresor inför kommande sportlov.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel är orolig.

– Virusmutationen är ett hot. Den är mycket mer smittande än vad vi visste i fjol och det gör den svårare att kontrollera. Jag uppmanar folk att ta det här på allvar, säger Merkel på en presskonferens i Berlin, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Vaccinpass

Inför toppmötet har EU-kommissionen manat medlemsländerna att göra fler virusanalyser för att kunna följa med i utvecklingen.

Ledarna väntas bland annat diskutera förslaget om ett "vaccinpass" för att underlätta resandet framöver, inte minst med sikte på sommarens turistsäsong.

Än så länge handlar det dock mest om att utarbeta hur ett gemensamt intyg skulle kunna se ut.

– Vi fick ett meddelande från kommissionen som sade att man behöver en gemensam EU-ansats i den här frågan för att man ska kunna få en certifiering som kan vara pålitlig, som folk har förtroende för och som också är kontrollerbar. Och det ska vi ordna med, lovar EU-minister Hans Dahlgren (S) på en pressträff tillsammans med Löfven.

Kräver test?

Dahlgren betonar samtidigt att frågan inte är enkel.

– Vi jobbar redan med de andra EU-länderna för att få fram någon slags gemensam standard kring det här. Men det är inte okomplicerat, säger EU-ministern.

I länder där många är skeptiska till att vaccinera sig är myndigheterna oroliga för att ett vaccinpass ska uppfattas som ett vaccineringskrav.

Samtidigt är det fortsatt oklart hur mycket det går att smitta, även om man har vaccinerats.

Sannolikt kommer flera länder även i fortsättningen att kräva att inresande har med sig ett nyligen genomfört coronatest som visar negativt.

Vaccin-mål

När det gäller själva vaccineringen har EU-kommissionen uppmanat EU-länderna att vaccinera 80 procent av vårdpersonalen och befolkningen över 80 år fram till i mars. Därefter hoppas man att 70 procent av alla vuxna ska ha vaccinerats innan sommaren är över.

Vaccinet har beställts centralt vid EU-kommissionen och finns i rejäla doser – åtminstone på pappret. Här och var har en hel del gny hörts över att leveranserna än så länge har gått långsamt.

Ungern har till och med utfärdat egna nödtillstånd för användande av vaccinen från Astra Zeneca och ryska Sputnik – trots att EU-länderna lovat varandra att hålla ihop kring gemensamma tillstånd från Europeiska läkemedelsmyndigheten (EMA).

Stefan Löfven anser ändå att EU-samarbetet om ett gemensamt vaccinupphandlande har varit rätt.

– Det är det här samarbetet som har möjliggjort att man mot alla odds faktiskt kan börja vaccinera människor nu och det tycker jag att man ska lägga på minnet, säger Löfven.

Wiktor Nummelin/TT

Vaccinering pågår mot covid-19 på ett sjukhus i Nanterre utanför Paris. Arkivfoto.
Vaccinering pågår mot covid-19 på ett sjukhus i Nanterre utanför Paris. Arkivfoto. Bild: Michel Euler/AP/TT