Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Frankrikes president Emmanuel Macron och Tysklands förbundskansler Angela Merkel vid en presskonferens i Meseberg utanför Berlin.

Merkel och Macron med migrationsförslag

Tysklands förbundskansler Angela Merkel har fått svåra inrikespolitiska problem med migrationspolitiken. Nu är hon och Frankrikes president Emmanuel Macron överens om att försöka minska den illegala migrationen.

Merkel tog på tisdagen emot Macron på slottet Meseberg utanför Berlin. Det gemensamma regeringssammanträdet mellan tyska och franska ministrar skulle resultera i en fransk-tysk linje att visa upp i bland annat eurofrågorna när EU-ledarna möts i Bryssel den 28 och 29 juni.

Men Merkel har just klarat sig undan en regeringskris och en brytning med systerpartiet och regeringspartnern CSU. Efter en intern strid med inrikesministern och CSU-ledaren Horst Seehofer har hon fått två veckors respit för att åstadkomma en europeisk lösning på migrationspolitiken. Lyckas inte det kräver Seehofer att Tyskland börjar avvisa asylsökande som redan registrerats i ett annat EU-land direkt vid den tyska gränsen.

Efter den tyska asylstriden och Merkels pressade tidsfrist har migrationsfrågan hamnat högst på agendan.

Mer till Frontex

Nu föreslår Merkel och Macron mer resurser till EU:s gränskontrollorgan Frontex, rapporterar Reuters.

Enligt AFP vill Emmanuel Macron ha ett "europeiskt svar" på EU:s migrationsutmaning. Unionen behöver "mer kapacitet" för att övervaka sina gränser och mer inre och yttre "solidaritet", enligt den franske presidenten.

I överenskommelsen ingår också att försöka få med sig länder vid EU:s yttre gränser på att migranter ska skickas tillbaka till det första land de registrerades inom unionen.

- Frankrike och Tyskland kommer att säkerställa att de som registrerats i ett land i Schengenzonen kan återföras så snabbt som möjligt, säger Macron.

Merkel och Macron har också kommit överens om att arbeta för en gemensam eurozonbudget för de 19 medlemsländerna. Macron har storstilade planer på att reformera eurosamarbetet.

EU-ledarna ska nästa vecka göra ännu ett försök att enas om en gemensam asylpolitik, men förväntningarna på att de ska lyckas har minskat i takt med att konflikterna mellan EU-länderna djupnat.

Juncker ansluter

Knäckfrågan är om alla länder ska tvingas att ta emot flyktingar om ett eller flera av dem utsätts för en flyktingvåg. Ungern vägrar och med den nya italienska regeringen kommer tydliga signaler att Italien inte tänker fortsätta att ta emot en så stor del av de asylsökande som man hittills gjort.

Men EU:s nya asylpolitik handlar om mer än omfördelning av flyktingar. Där finns till exempel regler för mottagande, längd på uppehållstillstånd och vad som gäller när det blir nej på en asylansökan. Den senaste tiden har dock debatten mer och mer fokuserats på hur gränskontrollerna ska skärpas.

Under tisdagskvällen kommer även EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker att ansluta till Merkel och Macron.