Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Tysklands förbundskansler Angela Merkel. Arkivbild.

Merkel gläntar på dörren för homoäktenskap

Tysklands förbundskansler Angela Merkel mjuknar i sitt motstånd mot homoäktenskap. Vid en eventuell omröstning i parlamentet ska kristdemokratiska ledamöter få rösta efter sin egen övertygelse, enligt Merkel.

Tidigare har den kristdemokratiska förbundskanslern flera gånger uttryckt att homosexuella inte ska få gifta sig. På måndagen var det annat ljud i skällan, då hon deltog i ett arrangemang av kvinnotidningen Brigitte i Berlin.

- Jag skulle vilja föra diskussionen i en riktning som väcker frågan om beslut enligt samvete snarare än att tvinga på någon någonting, sade hon.

I praktiken skulle det innebära ett ja, eftersom en majoritet av ledamöterna är för samkönade äktenskap, och med all sannolikhet skulle rösta för det om de inte tvingades följa partilinjen. Steget är stort för Merkel, som 2013 sade att hon motsätter sig samkönade äktenskap "för barnens bästa".

I Tyskland finns partnerskap för homosexuella par sedan 2001, men de har inte rätt att vigas. Frågan har dock aktualiserats inför höstens parlamentsval, och flera partier – däribland socialdemokratiska SPD och liberala FDP – har lyft fram införande av samkönade äktenskap som ett krav för att delta i en eventuell regeringskoalition nästa mandatperiod.

Även De gröna ser en lagändring som ett absolut krav för att diskutera regeringssamarbete.