Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel är populär bland unga väljare, visar opinionsundersökningar. Den 24 september är det val i Tyskland.

Merkel flirtar med unga väljare

Tysklands förbundskansler Angela Merkel är inte känd för sin unga och hippa stil. Genom att låta sig intervjuas av fyra Youtube-stjärnor försöker hon locka unga väljare att rösta på henne i höst.

MrWissen2Go, ItsColeslaw, Ischtar Isik och AlexiBexi fick en timme på sig att intervjua förbundskanslern live på Youtube. Tillsammans har de tre miljoner trogna följare som prenumererar på deras kanaler. Där pratar de om allt från skönhetstips och tekniska prylar till olika samhällsfrågor.

Men när de intervjuade Merkel skilde sig inte frågorna så mycket från andra intervjuer. Det handlade om utbildning, ojämlikhet, dieselskandalen i den tyska bilindustrin, elbilar och olika konflikter i världen.

Inget tredje världskrig

Ska vi vara rädda för ett tredje världskrig? undrade MrWissen2Go apropå ordkriget mellan USA:s president Donald Trump och Nordkoreas ledare Kim Jong-Un.

- Nej, svarade Merkel bestämt, samtidigt som hon medgav att hon är orolig över den retoriska upptrappningen och intygade att hon gör vad hon kan för att bidra till en fredlig lösning.

Skönhetsvloggaren Ischtar isik ställde frågor om sexism och feminism. Hon undrade vad Merkel gör för att bekämpa sexism i det egna konservativa partiet CDU.

- Jag tolererar inga sexistiska kommentarer, sade Merkel och slog också fast att "förment kvinnliga ämnen" som familj, utbildning och sociala frågor ska behandlas lika seriöst som andra politikområden.

- Alla frågor är lika viktiga, sade hon.

Svarslös Merkel

Vid ett tillfälle blev Merkel svarslös. Hon hade just svarat att smileyn är hennes favorit-emoji, ibland tillsammans med ett hjärta, då hon fick frågan om vilket tryck hon skulle välja om hon fick göra en egen t-shirt.

- Ach, du lieber Gott, sade Merkel och kom inte på någon politisk slogan, utan föreslog en havsvåg som motiv.

Valet till den tyska förbundsdagen hålls söndagen den 24 september. Just nu ser Merkel ut att ha ett bekvämt försprång till sin motståndare, socialdemokraten Martin Schulz. Hon verkar också ha ett fast grepp om de yngre väljarna. En opinionsundersökning visade nyligen att 57 procent av de unga väljarna vill att Merkel, som redan suttit tolv år, ska få en fjärde period som förbundskansler.