Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel i samtal med Jens Spahn tidigare i veckan. Nu erbjuds Merkelkritikern en plats i hennes tilltänkta regering.

Merkel bjuder in kritiker till regeringen

Under sin tid som statssekreterare på finansdepartementet har han varit en av Angela Merkels hårdaste kritiker. Nu bjuder den tyska förbundskanslern in konservative Jens Spahn till nästa regering.

Det är långt ifrån klart att Merkel kan fortsätta att leda Tysklands regering en fjärde mandatperiod, men CDU-ledaren har nu presenterat vilka partikamrater som får vilket departement i en eventuell koalitionsregering med Socialdemokraterna.

Hälften av posterna går till kvinnor och medelåldern sjunker markant bland CDU-ministrarna.

Kritiker blir minister

Jens Spahn, statssekreterare på finansdepartementet tar över posten som hälso- och sjukvårdsminister. Den konservative 37-åringen har tidigare gjort sig känd som en skarp kritiker av Merkels flyktingpolitik. Han vill att CDU tar ett rejält kliv högerut.

En del bedömare tolkar utnämningen av Spahn som ett tecken på att Merkels position har försvagats efter det dåliga valresultatet. Andra kommentatorer ser det som ett taktiskt drag att sträcka ut handen till sin argaste kritiker för att få med honom ombord.

Ekonomiministerposten går till Peter Altmaier, en av Merkels närmast förtrogna som i rollen som chef för förbundskanslerämbetet varit en central maktspelare i tysk politik. Han efterträds på posten av Helge Braun, i dag en av Altmaiers närmaste medarbetare.

Överraskande utnämning

Julia Klöckner, ordförande för CDU i Rheinland-Pfalz, blir jordbruksminister. Försvarsminister Ursula von der Leyen behåller sitt jobb även den kommande mandatperioden. En överraskning är att den relativt okända förbundsdagsledamoten Anja Karliczek blir ny utbildningsminister. rapporterar Süddeutsche Zeitung.

På måndag ska CDU klubba koalitionsuppgörelsen med socialdemokratiska SPD vid en partikongress i Berlin. Om det faktiskt blir någon regering står dock klart först nästa helg, då resultatet av Socialdemokraternas medlemsomröstning i frågan presenteras.