Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Mejlskandal skakar demokraterna

Anklagelserna haglar om de läckta mejlen. Ryssar anklagas för att ha hackat demokraternas partiorganisation. Allt för att hjälpa Donald Trump. Men det vanligaste är interna konflikter.

Analys: Allt andades frid och fröjd inför inledningen av demokraternas konvent denna vecka. Men just som Bernie Sanders och vicepresidentkandidaten Tim Kaine stigit på segertåget kom mejlavslöjandet. Gemensamt för de läckta mejlen är att den demokratiska partiorganisationen gjort sitt bästa för att underminera Bernie Sanders och hjälpa Hillary Clinton.

Republikanerna och demokraterna är mer av valorganisationer och mindre av partier i traditionell mening. Under primärvalen är tanken att partierna skall stå neutrala när kandidaterna gör upp.

Inom republikanerna var det fullt inbördeskrig under primärvalen och partiet har slitits sönder av att Donald Trump nominerats. 

Om de demokratiska mejlen blivit offentliga under primärvalen hade de infekterat hela valrörelsen. Bernie Sanders klagade då högljutt på att han utsattes för en riggad process där superdelegaterna – som är partiets politiska elit – enligt regelverket valde vilken kandidat som de önskade. Flest superdelegater bestämde sig för Hillary och bara en liten minoritet för Bernie.

Men nu har Bernie Sanders bestämt sig för att hundraprocentigt stödja Hillary Clinton och dessutom kampanja för henne. Han konstaterar bara att mejlen bekräftar det som han misstänkt hela tiden, nämligen att partiorganisationen motarbetat honom. Men han vill inte göra en stor affär av saken.

Det första huvudet har redan rullat. Ordföranden Debbie Wasserman Schultz får lämna och flera andra toppar i organisationen väntas bli avskedade efter konventet.
Demokrater – som stått nära ordföranden – har redan talat om att det kan vara ryska hackare som står bakom läckan. Ytterst skulle den ryske presidenten Vladimir Putin kunna vara ansvarig.

Ingenting är bekräftat men det vanliga är annars att läckor av det här slaget antingen har sin grund i interna konflikter eller att det andra partiet intresserat sig för det hemligstämplade.

Förr var inbrott vanligt. Det mest kända exemplet är när republikaner – förklädda till rörmokare – bröt sig in i demokraternas valkontor i Watergatebyggnaden i Washington under valrörelsen 1972. Det ledde fram till Watergateskandalen och den omvalde presidenten Richard Nixons avgång 1974. Inbrott hos läkare – gärna psykiater – och terapeuter är ett annat grepp för att med hjälp av patientjournaler förklena motståndare.
Numera är hackade datorer ett betydligt enklare sätt att komma över det andra partiets interna kommunikation och hemligheter.

Men att lämna ut intern mejltrafik är också en användbar taktik i interna konflikter. Debbie Wasserman Schultz är kontroversiell och har många fiender inom partiet. Hon har tidigare anklagats för att ha favoriserat vissa demokratiska politiker och motarbetat andra.

Det finns också olika uppfattningar om hur partiet skall mobilisera sina sympatisörer i en gigantisk databank. I huvudsak finns det två linjer. Den ena är den inkluderande och positiva där den enskilde uppmanas

Britt-Marie Mattsson
Britt-Marie Mattsson

att skänka pengar eftersom så många andra i grannskapet redan gjort det. Den andra strategin är den aggressiva där den enskilde anklagas för att inte ställa upp och där ordet panik används för att beskriva situationen i partiet. Wasserman Schultz har stått för den sistnämnda som har interna kritiker.
Partierna brukar skaka om sina primärvalsorganisationer när konventet och slutstriden tar vid. Om Putinspåret är korrekt är det första gången som Ryssland deltagit i den gamla välkända maktkampen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.