Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Annalena Baerbock, språkrör för de gröna i Tyskland, under partikonventet i Leipzig i november. Arkivbild.

Medvind för de gröna i Tyskland

Framgångarna för De gröna i Tyskland fortsätter även efter EU-valet. I två färska opinionsundersökningar får partiet ungefär lika mycket stöd som kristdemokraterna CDU och deras systerparti CSU. Samtidigt backar socialdemokratiska SPD till nya bottennivåer.

I en opinionsundersökning gjord av institutet Infratest Dimap på uppdrag av tv-kanalen ARD får De gröna 27 procent av sympatierna – en procentenhet mer än förbundskansler Angela Merkels CDU/CSU. Resultatet bekräftas av en opinionsmätning gjord av Forschungsgruppe Wahlen på uppdrag av public service-kanalen ZDF där miljöpartiet får 26 procent, bara en procentenhet mindre än CDU/CSU.

Samtidigt backar kristdemokraternas koalitionspartner socialdemokratiska SPD i båda mätningarna och får kring 12 procent. Partiet är i gungning sedan partiledaren Andrea Nahles avgick i söndags efter svidande nederlag både i EU-valet och delstatsvalet i Bremen.

På en fråga i ARD-undersökningen vilket parti som har de bästa svaren för framtiden får De gröna 27 procent av sympatierna, mer än dubbelt så mycket som CDU/CSU.

Medvinden för De gröna, som blev näst största tyska parti i EU-valet, beror bland annat på att klimatfrågan seglat upp som en av de hetaste frågorna i Tyskland.