Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Medicinsk cannabis kan bli verklighet

Medicinsk cannabis kan bli en verklighet. I alla fall för de patienter där konventionella mediciner inte fungerar. Det har Danmarks hälsominister Sophie Löhde föreslagit.

Under tisdagen presenterade Danmarks hälsominister, venstres Sophie Löhde, ett nytt förslag. Ett förslag som går ut på att införa medicinsk cannabis under en fyraårig prövoperiod i Danmark, det skriver tidningen Information

Enligt tidningen ska det finnas en majoritet i det danska folketinget som är för försöket. Danska Läkemedelsstyrelsen ska även ha rådfrågat Holland om ämnet.

Men för att man ska kunna få cannabis utskrivet, antingen som olja eller i torr form, krävs det att inga andra konventionella läkemedel har fungerat för patienten. Cannabis kan exempelvis användas vid smärtlindring i samband med skleros och ryggmärgsskador, men även vid cellgiftsbehandling.

Det finns några praktiskt frågor som dock behöver lösas av danska politiker innan försöket blir verklighet. Bland annat hur det ska finansieras men också hur man ska importera cannabiset. I Kanada och Holland finns det företag som tillverkar cannabis specifikt för medicinskt bruk, skriver tidningen.

Om försöket blir verklighet skulle cirka 1 500 patienter vara berättigade till recept på medicinsk cannabis under tiden som försöket pågår.

I USA är medicinsk cannabis lagligt i flera delstater. I Alaska får delstatsborna inneha drygt 28 gram marijuana och odla upp tills sex plantor i sitt hem. Även i Colorado och Washington är cannabis lagligt fast i rekreationssyfte. Där har man tillåtit reglerat bruk, tillverkning och försäljning på ett sätt som liknar reglerna kring alkohol och tobak. Cannabis är dock fortfarande olagligt på federal nivå. Totalt är medicinsk marijuana lagligt i 23 delstater i USA.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.