Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Roy Moore tidigare chefsdomare för Alabamas högsta domstol och nu republikansk kandidat i nästa månads senatsval i delstaten. Partitoppen uppmanar honom att hoppa av sin kandidatur sedan han anklagats för sexuella trakasserier av tonårsflickor på 1970-talet. Arkivbild.

McConnell uppmanar Roy Moore hoppa av

Den kontroversielle amerikanske politikern Roy Moore, som anklagas för sexuella trakasserier, får allt svårare att kandidera till senatsvalet i Alabama nästa månad. Den republikanska partitoppen Mitch McConnell – som redan ogillade honom – uppmanar Moore att hoppa av.

Flera högt uppsatta partimedlemmar inom Republikanerna har de senare dagarna krävt att Roy Moore drar sig tillbaka och nu uppmanar senatsledaren McConnell själv Moore "att stiga åt sidan"

I spåren av #metoo-kampanjen har Washington Post avslöjat att Moore trakasserade en 14-årig flicka år 1979 då Moore var 32 år. Han ska vid denna tid dessutom ha närmat sig ytterligare tre tonåriga flickor sexuellt, enligt tidningen.

Anklagelserna mot Moore har väckt mycket stor uppmärksamhet i USA.

I fallet med den 14-åriga flickan ska Moore ha lärt känna henne när hon var 14 år och vid ett tillfälle plockat upp henne nära hennes bostad i Gadsden, Alabama. De körde i 30 minuter ut till hans hus i skogen och Moore sade hur vacker hon var och kysste henne.

"Fejknyheter"

Vid ett andra tillfälle, enligt den nu vuxna kvinnans berättelse, tog han av henne tröjan och byxorna och tog sedan av sig sina kläder. Han förde händerna över behån och underkläderna, och tog sedan hennes hand för att för att smeka sig själv över kalsongerna.

Roy Moore har tillbakavisat uppgifterna och kallade dem i lördags för "definitionen av fejknyheter". Han hotade samtidigt med rättsliga åtgärder mot Washington Post och antydde att de kvinnor som trätt fram i tidningens artiklar ska utredas.

Den djupt konservative politikern uppmanade sedan USA att "återupprätta sin kultur genom att återvända till Gud".

Men nu säger den mäktige McConnell att han tror på kvinnornas berättelser i Washington Posts rapportering

- Jag tror på kvinnorna. Ja, säger han till journalister i samband med ett besök i hemstaten Kentucky.

McConnell säger också att partiföreträdare nu överväger att försöka hitta en annan republikansk kandidat för valet nästa månad då en ny senator för Alabama ska väljas.

Republikansk maktkamp

Evangelisk -kristne Moore blev känd utanför USA:s gränser i september när han slog det republikanska etablissemangets kandidat Luther Strange i primärvalet där det avgjordes vem som skulle bli republikanernas kandidat.

Roy Moore var tidigare chefsdomare för Alabamas högsta domstol och har bland annat gjort sig känd för att ha kallat homosexualitet för "ondska". Moore var ivrigt uppbackad av president Donald Trumps tidigare rådgivare, högermannen och anti-etablissemangsanföraren, Steve Bannon. Däremot stödde Trump motkandidaten Strange.

Senatsledaren McConnell säger nu att den besegrade Luther Strange är en av dem som övervägs kunna träda in och ta Moores plats i valet i december.

Vilken republikansk kandidat det än blir så ställs denne mot demokraten Doug Jones i valkampen den 12 december om den tomma senatsstolen efter Jeff Sessions, som nu arbetar som justitieminister.