Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Mitch McConnell lämnar Kapitolium i Washington DC.
Mitch McConnell lämnar Kapitolium i Washington DC. Bild: Jacquelyn Martin/AP/TT

McConnell går emot Trump om försvarsbudget

Den republikanske majoritetsledaren i senaten, Mitch McConnell, uppmanar senaten att upphäva Donald Trumps veto om försvarsbudgeten. Det är också fortfarande osäkert hur det blir med det högre coronastödet som den amerikanske presidenten – och Demokraterna – vill se.

Mitch McConnell går emot president Donald Trump, och uppmanar ledamöterna i USA:s senat att upphäva det veto som USA:s president Donald Trump lagt om försvarsbudgeten.

– För de modiga män och kvinnor i USA:s väpnade styrkor är ett misslyckande helt enkelt inte ett alternativ. Så när det är vår tur i kongressen att skydda dem så är misslyckande inte heller ett alternativ. Jag skulle uppmana mina kollegor att stödja den här lagstiftningen en gång till, säger McConnell.

En omröstning kan ske på onsdagen.

Många turer

Den amerikanska kongressen är som vanligt djupt splittrad. Men försvarsbudgeten är något man vanligtvis kommer överens om, så även i år. I år lade dock president Donald Trump in sitt veto mot den av kongressen godkända budgeten. Den främsta orsaken är att budgeten innehåller krav på att militärbaser som namngetts efter sydstatsgeneraler – för många i USA en symbol för rasism och segregation – skulle döpas om. Det gillar inte Trump.

I och med vetot hamnade bollen hos kongressen igen. Där fick representanthuset med sig de två tredjedelars majoritet som krävdes för att upphäva vetot, och skickade ärendet vidare till den andra kammaren, senaten.

I senaten ligger också frågan om att höja beloppet på den check som de flesta skattebetalande amerikaner ska få i coronastöd. Kongressen har tidigare godkänt ett belopp på 600 dollar. Men Trump vill se ett högre belopp på 2 000 dollar, vilket även Demokraterna stödjer.

Det demokratiskt styrda representanthuset röstade för en höjning. När frågan hamnade i senaten på tisdagskvällen, svensk tid, satte McConnell stopp för ett snabbt omröstande.

Nytt förslag

Flera republikaner har gett sitt stöd för en höjning, medan andra är skeptiska till det. McConnell valde strax innan senaten ajournerades att i stället baka in höjningen i ett nytt lagförslag, som också innehåller en granskning av potentiellt väljarfusk i presidentvalet, liksom upphävandet av juridiskt skydd för sociala medier i försvarsbudgeten. Skyddet, kallat Section 230, är ytterligare ett krav från presidenten.

Enligt CNN är det oklart om förslaget någonsin kommer att läggas fram. Det är också osannolikt att det skulle godkännas, eftersom Demokraterna knappast stödjer det.

"Det kommer inte att passera representanthuset och kan inte bli lag", säger senatens minoritetsledare, Chuck Schumer, i ett uttalande, enligt Reuters.

Det är så klart McConnell medveten om, men genom att presentera förslaget har formellt en process inletts, och McConnell kan hävda att han gått Trump till mötes.

I väntan på beslut om checkbeloppet meddelar finansminister Steven Mnuchin att man nu inleder processen med att skicka ut checkar med det lägre beloppet.

Gustav Sjöholm/TT