Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Senatens minoritetsledare, Republikanernas Mitch McConnell ser rött vid tanken på att president Joe Biden vill höja bolagsskatten i USA. Arkivbild.
Senatens minoritetsledare, Republikanernas Mitch McConnell ser rött vid tanken på att president Joe Biden vill höja bolagsskatten i USA. Arkivbild. Bild: Timothy D Easley/AP/TT

McConnell öppnar för Bidens infrastrukturplan

Republikanerna öppnar för att stödja USA:s president Joe Bidens gigantiska infrastruktursatsning på 2 000 miljarder dollar – kravet är att skattesänkningar som den förre presidenten Donald Trump införde får vara kvar.

Republikanerna ser rött när skattehöjningar förs på tal. Joe Biden vill finansiera jättesatsningen på landets slitna bilvägar, broar och järnvägar med en höjning av bolagsskatten.

Trump sänkte den kraftigt, från 35 till 21 procent, 2017, och Biden vill nu skruva upp den en bit igen, till 28 procent. Det har dock inte fallit i god jord hos Republikanerna.

– Om vi kan komma överens om en definition på vad infrastruktur är – helt klart tycker jag att det måste inkludera vägar, broar och bredband – kan det finnas en väg framåt, men det måste finansieras på ett tillförlitligt sätt, inte genom att helt göra om skattereformen från 2017, säger Republikanernas minoritetsledare i senaten, Mitch McConnell, på en presskonferens.

Biden besvarar McConnells besked med att han är villig att förhandla om hur mycket bolag ska betala, men bara till en viss grad, då han står fast vid att företagen bör betala en avgörande del av infrastrukturkostnaderna.

– Jag är villig att förhandla om det, men på något sätt måste vi finansiera det här, säger Biden.

Infrastruktursatsningar är ett av få områden som det anses finnas en möjlighet till ett partiöverskridande stöd för, men McConnell har hittills beskrivit Bidens enorma infrastrukturpaket som en trojansk häst.

– Inuti den trojanska hästen kommer det att finnas ytterligare belånade pengar och enorma skattehöjningar på alla produktiva delar av vår ekonomi, sade han förra veckan.

Presidenten kommer att träffa både demokratiska och republikanska kongressledamöter de kommande veckorna för att diskutera satsningen.

Bil- och tågtrafik i Chicago i Illinois. Arkivbild.
Bil- och tågtrafik i Chicago i Illinois. Arkivbild. Bild: Shafkat Anowar/AP/TT