Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/7

McCann-utredning går in på elfte året

Tio år efter Madeleine McCanns försvinnande i Portugal vet brittisk polis inte om hon lever. Men när hennes 14-årsdag närmar sig finns det fortfarande intressanta spår att utreda.

En del kriminalfall berör folk mer. Och mysteriet med den engelska treåringen som försvann från familjens lägenhet under en semester på Portugals Algarve-kust är ett sådant. Den officiella Facebook-gruppen "Find Madeleine" har över en halv miljon medlemmar, och är full av aktivitet.

Spåren, teorierna och utpekandena har varit många. "Utredningen har inbegripit polis över hela Europa och längre bort, experter inom många ämnen, världens medier och allmänhet – och den fortsätter", skriver biträdande kommissarie Mark Rowley på London-polisens sajt inför tioårsdagen.

På egen hand?

Teorierna har varit otaliga. Föräldrarna Gerry och Kate har sagts kunna ha iscensatt försvinnandet själva – antingen för att med en snyfthistoria bli kända och rika, eller i panik om Madeleine hade råkat överdosera något medicinskt preparat. En del tror att den lilla flickan hoppade ut genom fönstret och vandrade i väg på egen hand, och sedan på något vis har förolyckats i naturen.

Men de vanligaste spåren går ut på att treåringen rövades bort av okända personer med något slags onda avsikter.

Vilka ledtrådar man arbetar med nu vill Mark Rowley dock inte gå in på.

- Vi är nu en mycket mindre grupp, som fokuserar på ett litet antal återstående, avgörande linjer i utredningen som vi tycker har betydelse, säger han enligt Reuters.

- Annars skulle vi inte fortsätta.

Stulen tid

Gerry och Kate McCann kallar i ett inlägg i Facebook-gruppen tioårsdagen för "en fruktansvärd markör för stulen tid".

De vädjar till medier och andra intresserade att, i synnerhet med tanke på de två kvarvarande barnen, vara försiktiga med all "felinformation, halvsanningar och öppna lögner" som florerar.

Trots allt säger de sig tro på "mänsklig godhet", och ha fortsatt hopp.