McCann-utredning går in på elfte året

ANNONS
|

En del kriminalfall berör folk mer. Och mysteriet med den engelska treåringen som försvann från familjens lägenhet under en semester på Portugals Algarve-kust är ett sådant. Den officiella Facebook-gruppen "Find Madeleine" har över en halv miljon medlemmar, och är full av aktivitet.

Spåren, teorierna och utpekandena har varit många. "Utredningen har inbegripit polis över hela Europa och längre bort, experter inom många ämnen, världens medier och allmänhet – och den fortsätter", skriver biträdande kommissarie Mark Rowley på London-polisens sajt inför tioårsdagen.

På egen hand?

Teorierna har varit otaliga. Föräldrarna Gerry och Kate har sagts kunna ha iscensatt försvinnandet själva – antingen för att med en snyfthistoria bli kända och rika, eller i panik om Madeleine hade råkat överdosera något medicinskt preparat. En del tror att den lilla flickan hoppade ut genom fönstret och vandrade i väg på egen hand, och sedan på något vis har förolyckats i naturen.

ANNONS

Men de vanligaste spåren går ut på att treåringen rövades bort av okända personer med något slags onda avsikter.

Vilka ledtrådar man arbetar med nu vill Mark Rowley dock inte gå in på.

- Vi är nu en mycket mindre grupp, som fokuserar på ett litet antal återstående, avgörande linjer i utredningen som vi tycker har betydelse, säger han enligt Reuters.

- Annars skulle vi inte fortsätta.

Stulen tid

Gerry och Kate McCann kallar i ett inlägg i Facebook-gruppen tioårsdagen för "en fruktansvärd markör för stulen tid".

De vädjar till medier och andra intresserade att, i synnerhet med tanke på de två kvarvarande barnen, vara försiktiga med all "felinformation, halvsanningar och öppna lögner" som florerar.

Trots allt säger de sig tro på "mänsklig godhet", och ha fortsatt hopp.

Fakta: Fallet Madeleine McCann

Försvinnandet inträffade under den engelska trebarnsfamiljen McCanns semester i Luz vid Portugals sydvästra hörn 2007.

På kvällen den 3 maj äter föräldrarna middag med vänner på hotellanläggningen Ocean Clubs restaurang. De tre barnen – Madeleine, 3, och tvillingarna Amelie och Sean, 2 – sover i lägenheten, men föräldrarna tittar till dem regelbundet. Vid 22-tiden slår mamma Kate larm: Madeleine är inte kvar i sin säng.

Ett intensivt sökande inleds, och pågår hela natten. Huvudteorin är att någon hoppat in genom ett fönster och tagit med sig den sovande treåringen.

Dagarna efteråt pekar vittnen ut flera olika män i området som misstänkta i fallet. Gerry och Kate McCann stannar kvar hela sommaren i Portugal i hopp om att hitta dottern. I september klassar portugisisk polis föräldrarna själva som misstänkta. Paret flyger hem till England, och misstankarna avskrivs sedan.

Månaderna blir till år. Brittisk och portugisisk polis grälar om vem som borde göra vad, och 2010 anklagar Gerry McCann myndigheterna för att inte leta tillräckligt intensivt. Vittnen säger sig ha sett Madeleine i alltifrån Danmark till Marocko.

2012 ber skandaltidningen Daily Star om ursäkt för sensationalistisk rapportering om fallet.

2013 hänvisar brittisk polis till färska rön när man startar en ny utredning. Några månader senare inleds även en ny polisutredning i Portugal.

Den 12 maj 2017 är Madeleine McCanns 14-årsdag. Fortfarande arbetar fyra brittiska utredare med hennes försvinnande.

Källor: BBC med flera brittiska medier

ANNONS