Trycket ökar på Theresa May. Arkivbild.
Trycket ökar på Theresa May. Arkivbild.

Mays partikamrater vill inte ha hennes brexit

En majoritet av Konservativa partiets medlemmar föredrar ett utträde ur EU utan avtal före Theresa Mays lösning, som parlamentet röstar om i mitten av januari. Samtidigt ska nästan tusen poliser från England och Skottland börja öva för att kunna sättas in i Nordirland om det blir stökigt efter brexit.

ANNONS
|

Med mindre än tre månader kvar till det brittiska EU-utträdet ökar trycket på premiärminister Theresa May att få igenom sitt avtal i parlamentet. Men inför omröstningen i mitten av januari publicerades i dag resultatet av en ny opinionsundersökning som visar att mer än hälften av medlemmarna i Konservativa partiet hellre lämnar EU utan avtal än med Mays avtal, rapporterar The Guardian.

Dessutom meddelade i dag nordirländska unionistpartiet DUP att de inte kommer att rösta för Mays avtal. Stödet från DUP:s tio ledamöter behövs för att ge Mays Konservativa parti majoritet i parlamentet.

ANNONS

"Finns inte majoritet"

Det är ett problem för Theresa May att det inte finns en majoritetssyn på vad som vore en bra uppgörelse, säger statsvetaren Göran von Sydow, forskare vid Svenska institutet för europapolitiska studier (Sieps).

- Det har alltid förelegat en ganska överhängande risk att det inte ska skapas en majoritet för något alternativ i underhuset. Partierna är internt splittrade, samtidigt som det inte räcker för May att övertyga sina egna parlamentsledamöter, säger han till TT.

- Det finns inte majoritet för något alternativ endast emot. Det är svårt att se hur man ska komma ur det.

Även om Mays förslag skulle röstas ner i januari säger Göran von Sydow att det inte är omöjligt att ett andra avtal går igenom tack vare tidspressen och att man tvingas göra någon mindre modifiering.

Vill ha bindande garantier

Brexit utan avtal innebär att Storbritannien lämnar EU utan den knappt två år långa övergångsperioden som annars hade inletts vid utträdet den 29 mars.

ANNONS

Inför utträdet vill Theresa May ha bindande garantier om att den så kallade backstop-planen, som syftar till att undvika en hård gräns mellan Irland och det brittiska Nordirland genom en tullunion mellan EU och Storbritannien, ska vara tidsbegränsad.

EU har hittills vägrat att gå med på kravet.

Varnat för oroligheter

Att Storbritannien "kraschar ur" EU utan ett avtal på plats kan leda till oroligheter i landet, varnade brittisk polis i september. Flera affärsledare har också varnat för enorm påfrestning vid gränserna med nya kontroller och brutna handelsflöden i Europa.

Under 2018 har brittiska medier rapporterat att försäljning av överlevnadsutrustning och konserverad mat skjutit i höjden till följd av skriverierna om vad som skulle kunna hända vid ett EU-utträde utan avtal.

I veckan bad den nordirländska polisen PSNI om förstärkning vid gränsen mot Irland. Det har lett till att nästan 1000 poliser från England och Skottland nu ska börja öva för att kunna sättas in vid behov, rapporterar The Guardian.

Enligt tidningen kräver en insats i Nordirland utrustning och taktik som skiljer sig från polisens vanliga sysslor.

TT

Fakta: Avtalslös brexit

Om London och Bryssel inte lyckas enas om ett utträdesavtal kommer Storbritannien ändå att lämna EU den 29 mars 2019, i en avtalslös brexit.

Storbritannien faller då utanför EU:s inre marknad och den gemensamma tullunionen, som har gjort det möjligt för varor och tjänster att färdas friktionsfritt mellan länderna. Gränskontroller införs, vilket spås ställa till kaos vid stora importhamnar som till exempel Dover, med resultatet att varor försenas eller inte kommer in i Storbritannien, varpå butikshyllor gapar tomma och priserna går upp. Över 70000 lastbilar i veckan passerar in i landet.

I de skräckscenarion som målas upp vid en avtalslös brexit kan också flygtrafiken stå helt stilla, tillverkningsindustrin få sakta ner i brist på komponenter och mängder av invandrare kan tvingas att hastigt lämna sina jobb. I slutet av december presenterade EU-kommissionen dock en plan för att förlänga nuvarande flygavtal mellan EU och Storbritannien temporärt, för att försäkra att grundläggande flygtrafik ska kunna fortsätta opåverkat om det blir brexit utan avtal.

ANNONS