Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Ruth Fryer bor i Canterbury i sydöstra England men har den senaste tiden ändå demonstrerat nästan varje dag utanför det brittiska parlamentet i London.

Mays hemlighet om brexit förvånade ingen

Att premiärminister Theresa May skulle skjuta på omröstningen om brexitavtalet i parlamentet verkar ha varit Storbritanniens sämst bevarade hemlighet. De enträgna demonstranterna utanför Westminsterpalatset i London väntade sig inget annat.

Alla prognoser sade att Mays avtalsförslag var rökt. Backstoplösningen för Nordirland kritiseras för att i praktiken ge EU kontroll över Storbritanniens gräns, och den är ett rött skynke för alltför många britter såväl i parlamentet som på gatan.

- Avtalet tar bort vårt självbestämmande i Nordirland, säger Tom Baker och håller glatt upp ett litet plakat där det står "lämna betyder lämna".

Han är en av ett hundratal demonstranter som samlats utanför parlamentsbyggnaden i Westminster i centrala London. Nästan alla ser ut att ha passerat 50-strecket, och precis som vid folkomröstningen om brexit för drygt två år sedan är båda sidorna ungefär lika manstarka.

Gemensamt för dem som TT talar med är att de inte främst bryr sig om Theresa Mays förslag. Den ena sidan vill stanna i EU, den andra har inget emot att braka ur unionen utan avtal.

- Det blir kaos. I sex månader, ett år. Men vi accepterar det. Vi kommer att gå framåt, säger Tom Baker.

Han säger sig ha varit för EU fram till för ett par år sedan.

- Jag tycker att EU har varit fantastiskt för Storbritannien. Tills det förändrades och slutade lyssna på sitt folk. EU är odemokratiskt.

"Ledsamt och tragiskt"

Folk är utklädda, det spelas musik, och bortsett från en och annan gapig man är demonstrationerna stillsamma. Men plakaten och slagorden talar sitt tydliga språk: Splittringen är djup.

- Det är ledsamt och tragiskt att vi hamnat i den här situationen, säger Ruth Fryer.

Hon håller i en stor EU-flagga som inte riktigt låter sig styras i vinden. Ur hennes mössa sticker det upp en liten "Union Jack" – den brittiska flaggan. Bland de många budskapen som står skrivna på hennes kläder och plakat finns ett som summerar hennes åsikt i det här sammanhanget: "Stoppa brexit."

- Jag har kommit hit rätt så regelbundet. Nästan alla dagar de senaste månaderna, säger Ruth Fryer som bor i Canterbury i sydöstra England.

Hon gläds av nyheten från Bryssel om att Storbritannien i EU:s ögon har rätt att ändra sig om brexit.

- Vi känner hopp nu, att vi bara kan ändra oss.

Hon avbryts av en man som vrålar "brexit!", och säger sedan att politikerna inte kommer att ändra sig.

- Det vore den enklaste, lättaste och lyckligaste utgången. Men eftersom det inte är så troligt hoppas vi på att vinna en folkomröstning om själva utträdesavtalet, säger Ruth Fryer, även om någon sådan omröstning inte har utlovats.

"Inga problem!"

Om brexit har hon inget positivt att säga:

- Det kommer att bli så skadligt för Storbritannien, det är en av de löjligaste sakerna som har hänt. Det är löjligt att jag måste vara här.

En bit därifrån står Jeff Blanning med en skylt över huvudet: "Inget avtal? Inga problem!" Han tittar misstänksamt på TT:s utsände och ber om att få se en presslegitimation innan han svarar på några frågor.

Sedan förklarar han att han inte är det minsta orolig för en hård brexit utan avtal med EU.

- Inte alls. Det vore fantastiskt, säger Jeff Blanning,

För honom har allt som rör brexit nu kokat ner till en fråga om principer: Lämna EU-sidan vann folkomröstningen – därför ska Storbritannien lämna EU.

- Jag hade stått här även om jag röstat för att stanna i EU, säger han och syftar på demonstrationen som kräver att brexit blir av.

Om det sker med eller utan avtal är inte viktigt längre, tycker Jeff Blanning, som säger att det kommer att lösa sig för britterna ändå. Han hade gärna sett att May lagt fram sitt förslag i sin nuvarande form.

- Vad jag vill och vad jag tror kommer att hända är två olika saker.