Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
 Bild: Frank Augstein
Bild: Frank Augstein

Mays avtal nedröstat för tredje gången

Parlamentet röstar åter nej till Theresa Mays avtal med EU om hur Storbritannien ska lämna unionen. Vi rapporterar direkt.

På den dag som Storbritannien skulle ha lämnat EU hoppades May och hennes regering att åtminstone få ett principklartecken för sitt utträdesavtal.

Tanken var att få ett efterlängtat ja genom att tills vidare lägga den politiska deklarationen om framtida relation till EU åt sidan.

Fast det gick inte. När talman John Bercow vid 15.45-tiden bad rösträknarna att redovisa resultatet mellan ”aye” och ”noe” blev siffrorna 286 mot 344.

- Så det är noe-sidan som har det! mässade Bercow, medan det stora jublet utbröt bland oppositionen.

"Varför?"

Premiärministern försökte ändå mana med känslomässiga argument i debatten.

- Om vi inte röstar för det här i dag så kommer folk att fråga oss: varför röstade ni inte för brexit? sade hon i sitt slutanförande i parlamentet inför omröstningen.

- Nu måste alla av oss se in i våra hjärtan och fundera över vad som är bäst för våra valkretsar.

Redan på förhand var det dock få som trodde att det skulle räcka.

Nicholas Aylott, docent i statsvetenskap och expert på brittisk politik, var skeptisk.

- Det är fortfarande, verkar det i alla fall, möjligt att tillräckligt många konservativa rebeller och Labourledamöter trots allt kan komma att stödja förslaget. Det är inte helt uteslutet, men enligt de flesta kommentatorer som jag läser är det fortfarande osannolikt, sade Aylott till TT inför omröstningen.

Viktigt för DUP

Att dessutom nordirländska unionistpartiet DUP hållit fast vid sitt envisa motstånd bäddade inte heller för en framgång.

DUP är fortsatt kritiska mot utträdesavtalets så kallade nödlösning om Nordirland, som är till för att undvika återskapandet av en hård gräns mellan Irland och Nordirland, om inte någon annan lösning kan hittas.

- Folk säger att det här inte är en riktigt avgörande omröstning. Men det är det för DUP. Med den här uppgörelsen kommer Nordirland att fastna i nödlösningen, sade DUP-ledamoten Sammy Wilson i debatten.

En som svängt är däremot Theresa Mays förre brexitminister Dominic Raab som sällade sig till ja-sägarna på fredagen – trots att han lämnade regeringen i höstas i protest mot avtalet.

Som han själv å andra sidan varit med och ta fram.

- Jag kommer att rösta för. . . för att nå två nödvändiga mål: att hålla bort en längre förlängning och förhindra (ett brittiskt) EU-val i maj, sade Raab i underhuset.

Vad händer nu?

Nicholas Aylott ser nu några olika scenarior. Det är flera processer som pågår parallellt för att få till stånd ett avtal, regeringens omröstning i dag var en av dem. En annan är de vägledande omröstningar som hölls i veckan och hålls igen på måndag.

- Det finns förhandlingar mellan förespråkare för de olika modellerna om att kombinera vissa förslag i ett mer enat förslag till parlamentarikerna. Det är inte helt otänkbart att de kommer att lyckas göra det tillräckligt mycket för att locka Labourledamöter och tillräckligt många konservativa och parlamentariker från andra partier för att skapa en majoritet.

- I så fall skulle vi förmodligen se ett godkänt avtal med en viss modifikation nästa vecka och då blir det brexit den 22 maj, troligen trots allt.

Ytterligare ett scenario är att regeringen inte vinner sin omröstning i dag och att ingen vinnande majoritet manifesterar sig på måndag.

- Då är det mycket sannolikt att regeringen tar sig tillbaka till Bryssel och begär en stor förlängning.

TT

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.