Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
EU-kommissionens ordförande Jean-Clade Juncker och EU:s chefsförhandlare Michel Barnier. Arkivbild.

May: Vill behålla djup relation med EU

Storbritannien vill behålla en djup relation med EU. Det var budskapet från premiärminister Theresa May när hon mötte EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker och chefsförhandlaren Michel Barnier under deras blixtvisit i London.

Storbritannien strävar efter att "åstadkomma en djup och särskild relation med den Europeiska unionen", sade Theresa May vid mötet, enligt ett uttalande från hennes talesperson.

Juncker och Barnier ville diskutera brexitförhandlingarna, som väntas komma i gång först efter det brittiska nyvalet den 8 juni.

Mays talesperson beskriver mötet i London som konstruktivt och säger att det bevisar att Storbritannien "kommer att gå in i förhandlingarna på ett konstruktivt sätt och med god vilja", rapporterar AFP.

Premiärministern förmodas också, enligt talespersonen, ha tagit tillfället i akt att upprepa sitt önskemål om att få tidiga försäkringar om de EU-medborgares rättigheter som bor i Storbritannien och vice versa.

De senaste riktlinjerna för förhandlingarna som Barnier och europeiska diplomater drog upp i måndags tyder på att det blir månader av svåra samtal, när EU vill försäkra sig om att Storbritannien inte får det bättre utanför EU än innanför.

Londonbesöket sker samtidigt som övriga EU-länder håller på att spika sitt förhandlingsmandat inför brexitförhandlingarna. På torsdagen ska de 27 ländernas EU-ministrar gå igenom frågan på ett extrainsatt möte i Luxemburg innan ländernas stats- och regeringschefer samlas i Bryssel på lördag för att definitivt spika mandatet.