Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Storbritanniens premiärminister Theresa May i parlamentets frågestund i det brittiska underhuset.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

May: Vi har våra bästa dagar framför oss

Minustecknen står på rad i den brittiska regeringens ekonomiska prognoser för utträdet ur EU. Premiärminister Theresa May står ändå fast vid att hennes lösning är den bästa.

Tisdagen den 11 december är det tänkt att ledamöterna i det brittiska parlamentet ska rösta om det avtal som regeringen förhandlat fram med övriga EU.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Dessförinnan väntar rena valkampanjen. På onsdagen var det ekonomin som betonades – bland annat genom att regeringen publicerade de analyser som gjorts av vad brexitavtalet kommer att innebära, i jämförelse med andra tänkbara scenarier.

Och i det fallet finns inga tvivel, anser May.

- Det finns en ljus framtid för det här landet utanför EU. Vi har våra bästa dagar framför oss, säger hon i det brittiska underhusets frågestund i London.

"Bäst att stanna"

Enligt regeringens siffror kan utträdelseavtalet ändå innebära att Storbritanniens BNP om 15 år kommer att vara 2,1 procent mindre än i dag.

Ett utträde utan avtal med EU beräknas å andra sidan leda till att BNP sjunker med 7,7 procent.

Finansminister Philip Hammond konstaterar att den bästa ekonomiska lösningen egentligen är en annan.

- Om det bara skulle handla om ekonomin visar analysen tydligt att det bästa vore att stanna kvar i EU, om än bara med lite grann. Premiärministerns avtal ger ändå ett resultat som ligger nära de ekonomiska fördelarna med att vara kvar och samtidigt ger de politiska fördelarna av att stå utanför, säger Hammond till tv-bolaget BBC.

Ministrar varnar

Olika argument är tänkt att övertala olika motståndare när den brittiska regeringen ska försöka samla stöd för utträdelseavtalet.

Skottlandsministern David Mundell varnar för konsekvenserna för Storbritanniens framtida sammanhållning om parlamentet skulle föredra en avtalslös brexit, i stället för Mays utträdelseavtal.

- En avtalslös brexit är det säkraste sättet för att se Skottland lämna, säger Mundell i underhuset.

Biträdande finansminister Mel Stride varnar på samma ställe de som vill ha en andra folkomröstning om brexit.

- Det skulle skapa ytterligare splittring och turbulens och underminera förtroendet för demokratin.

"Kaotisk regering"

Att det kommer att bli svårt att vinna omröstningen i parlamentet är ändå tydligt. Från oppositionen i Labour och Skotska nationalistpartiet är motståndet stort.

- 20 ministrar har avgått! Det här är den mest kaotiska regeringen i mannaminne! Det står nu klart att parlamentet inte kommer att acceptera den här planen, fnyser Labourledaren Jeremy Corbyn i parlamentet.