Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Den brittiska premiärministern Theresa May varnar för att brexit kan dröja länge, om parlamentet inte röstar för hennes avtal. Arkivbild.

May varnar för lång fördröjning av brexit

Det brittiska parlamentet bör godta det framförhandlade brexitavtalet vid en tredje omröstning – annars kommer utträdet att försenas en lång tid, varnar premiärminister Theresa May i en intervju med The Sunday Telegraph. Nordirländska DUP ställer ett villkor för att ändra sig.

- Om förslaget skulle skickas tillbaka till ruta ett med förhandlingar av ett nytt avtal skulle det innebära en mycket längre förlängning, vilket nästan helt säkert kräver att Storbritannien deltar i valet till EU-parlamentet i maj, säger May.

- Tanken att det brittiska folket ska gå till vallokaler för att välja Europaparlamentariker tre år efter att ha röstat för att lämna EU går knappt att föreställa sig. Det går inte att få en tydligare symbol för parlamentets kollektiva misslyckande.

Efter att ha lidit två enorma nederlag i parlamentet hoppas premiärminister May nu kunna samla stöd till sitt avtal för en ny omröstning de kommande dagarna, vilket enligt henne är tillräckligt för att utträdesdatumet inte ska behöva skjutas fram längre än den sista juni.

Sett till den senaste omröstningen behöver May få 75 parlamentsledamöter att ändra sig. De senaste dagarna har ett antal tidigare skeptiska partikamrater meddelat att de kommer att rösta för avtalet om det blir en tredje omröstning.

Dessutom förs samtal med det nordirländska unionistpartiet DUP, som kan tippa vågskålen ytterligare i Mays riktning. Partiet erbjuder sig att rösta för avtalet – om det får sitta med vid bordet när Storbritannien förhandlar fram handelsavtal efter brexit, säger den vice partiledaren Nigel Dodds till The Sunday Telegraph.