Bred klyfta mellan EU och London

Väldigt rättvist, tycker Storbritannien. Otillräckligt och med risk för att läget försämras, svarar EU. Åsikterna går rejält isär mellan London och Bryssel om Theresa Mays förslag på framtida rättigheter för EU-medborgare i Storbritannien.

ANNONS
|

- Jag vill försäkra alla de EU-medborgare som har skapat sig ett hem och ett liv i Storbritannien att ingen kommer att tvingas ut. Vi kommer inte att se familjer splittras, lovade premiärminister May efter att kortfattat ha presenterat sina förslag om framtida rättigheter i Storbritannien för de EU-medborgare som nu bor i landet.

May erbjuder ett särskilt sorts permanent uppehållstillstånd för den som bott fem år i landet. För dessa "siktar" britterna på att ge samma rätt till sjukvård, utbildning, förmåner och pension som de egna medborgarna har. Den som har bott kortare tid än fem år i landet får vara kvar tills de uppnår femårsgränsen och ska då också kunna få det särskilda uppehållstillståndet.

ANNONS

"Inget genombrott"

EU-ledarna på toppmötet i Bryssel gör dock inte direkt vågen av förtjusning.

- Mitt första intryck är att förslaget inte uppfyller våra förväntningar och att det här riskerar att försämra situationen för våra medborgare, sade EU:s permanente rådsordförande Donald Tusk på sin presskonferens efter toppmötet.

- Om man jämför de nuvarande rättigheterna och det vi har hört från den brittiska premiärministern så handlar det här om att minska EU-medborgares rättigheter i Storbritannien, sade han.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel var aningen mer positiv.

- Det var en bra början, men inte något genombrott – om man uttrycker sig försiktigt, sade hon.

Kritiken biter dock inte på Theresa May. Åtminstone inte än så länge.

ANNONS

- Jag håller fast vid att det här är ett rättvist och allvarligt menat erbjudande. sade May på fredagen.

Läggs fram på måndag

Kritikerna sätter nu sitt hopp till vad som sägs i detaljerna i förslaget. Nästan 80 sidor text ska presenteras i Storbritannien på måndag.

- Det är nu upp till våra förhandlare att gå igenom rad för rad det som nu kommer ut på papper, sade Tusk.

- Det är oerhört komplex materia. Det är bra att diskussionen nu är i gång, men det återstår väldigt mycket, dels i själva sakfrågan, men dessutom har vi gränsfrågan med Irland och hur det finansiella ska lösas ut, sade i sin tur Sveriges statsminister Stefan Löfven (S).

ANNONS

Pengabesked väntar

Åsiktsskillnaderna är ett bevis så gott som något på hur tuffa brexitförhandlingarna kommer att bli. I frågan om medborgarnas rättigheter ingår även den tunga biten om EU-domstolen eller brittisk domstol ska övervaka att allt går rätt till.

Därtill väntar EU:s förhandlare fortsatt på att få något svar om hur britterna ser på den ekonomiska "notan" för utträdet. Olika utredningar från EU:s sida har talat om det kan kosta britterna över 60 miljarder euro att lösa ut sig från unionen.

På förhandlingsfronten förbereds nu nästa officiella förhandlingsrunda, som ska inledas den 17 juli.

Bryssel, TT

Fakta: Toppmötet i Bryssel

Här är lite av innehållet i EU-ledarnas sista toppmöte under första halvåret 2017:

  1. Stöd ges till planerna på en europeisk försvarsfond samtidigt som ett "permanent strukturerat samarbete" – förkortat Pesco – ska lanseras på försvarssidan.
  2. EU:s stridsgrupper ska framöver finansieras gemensamt, inte av de länder som för tillfället deltar i dem.
  3. Gällande sanktioner mot Ryssland med anledning av kriget i östra Ukraina ska förlängas i ytterligare sex månader.
  4. De 27 EU-länder som blir kvar i EU ska i november rösta om var Londonbaserade bankmyndigheten EBA och medicinska myndigheten EMA ska placeras efter brexit.
  5. Medlemsländerna välkomnar kommissionens reflektionspapper om hur globaliseringen kan "bemötas" och hur utländska investeringar i strategiska sektorer kan analyseras.
  6. På migrationssidan manas till fortsatta förhandlingar om de reformer av asylpolitiken som länge låsts av oenighet mellan medlemsländerna.

Källa: EU-kommissionen

ANNONS