Theresa May på väg in till partikongressen i Birmingham.
Theresa May på väg in till partikongressen i Birmingham.

May kräver slutna led inför EU-utträdet

Lägg motsättningarna åt sidan och slut upp bakom mig – annars kanske det inte blir något EU-utträde. Det var den brittiska premiärministern Theresa Mays budskap vid konservativa Tories partikongress i Birmingham.

ANNONS
|

- De av oss som respekterar resultatet, oavsett var vi stod för två år sedan, måste sluta leden nu. Om vi inte gör det utan går åt olika håll i jakten på en perfekt brexit så riskerar vi att det inte blir någon brexit alls, sade May efter en skojfrisk inledning där hon bland annat dansade till Abba och drog en vits om sin hostattack på förra årets kongress.

ANNONS

Johnson: "Rubbad" plan

Mays tal markerade slutet på Tory-kongressen, som blottat en djup spricka i partiet i synen på det brittiska EU-utträdet. I tisdags höll den passionerade brexitförespråkaren och tidigare utrikesministern Boris Johnson ett brandtal mot Mays så kallade Chequers-plan, en ansats till medelväg mellan en hård och mjuk brexit, som Johnson anser vara "rubbad".

- Även om vi inte är eniga om varje del av det här förslaget så måste vi enas, för vi måste inse vad det är som står på spel, sade May syftande på sin plan, som är uppkallad efter premiärministerns officiella lantställe.

Frågan om brexit har dominerat kongressen, som inleddes i söndags och avslutas på onsdagen. EU-utträdet behandlades dock bara under delar av Mays tal, som i övrigt handlade om allt från sjukvård till bostadspolitik och var fullt av kängor mot oppositionspartiet Labour och dess partiledare Jeremy Corbyn.

Krävde respekt av EU

May uttryckte samtidigt en viss ambivalens gentemot EU, vars medlemmar hon dels kallade "nära vänner och allierade", dels avkrävde respekt i de tuffa förhandlingarna som återstår. Datumet för brexit kryper allt närmare – enligt planen ska Storbritannien lämna unionen om sex månader, men många frågor återstår att lösa.

ANNONS

Tory-ledaren uppmanade delegaterna att hedra resultatet av folkomröstningen.

- Parlamentsledamöterna bad folket att fatta ett beslut. Vi satte tilltro till deras omdöme. Nu har de satt sin tilltro till oss när det gäller att leverera, sade hon.

TT

Fakta: Konservativa partiet i Storbritannien

Konservativa partiet (Conservative party) är Storbritanniens traditionella högerparti, som dominerat landets politik i långt mer än hundra år. Smeknamnet Tories – som ursprungligen var ett öknamn – går tillbaka ända till 1600-talet då det betecknade de mer kungatrogna, till skillnad mot "whigs", som ville ha starkare ställning för parlamentet.

För tillfället har partiet regerat sedan 2010, först i koalition med Liberaldemokraterna och sedan 2015 på egen hand. Efter nyvalet 2017 har man dock inte längre egen majoritet, utan förlitar sig på stöd från nordirländska unionistpartiet DUP.

ANNONS