Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
1/9

May kommer avvisa skotsk begäran om folkomröstning

Premiärminister Theresa May kommer att avvisa en begäran om en ny skotsk folkomröstning om utträde ur Storbritannien, uppger regeringskällor för Times.

När villkoren för det brittiska utträdet ur EU är kända måste Skottland få hålla en ny folkomröstning om självständighet, enligt försteminister Nicola Sturgeon.

Men en sådan begäran skulle avvisas av Storbritanniens premiärminister Theresa May, rapporterar Times med hänvisning till regeringskällor.

LÄS MER: Brexitkris: Skottland vill rösta om självständighet

Majoritet för EU-medlemskap i Skottland 

Det skulle vara oansvarigt att gå med på en sådan förfrågan och samtidigt underminera Storbritanniens förhandlingar med EU, anser May enligt källorna.

Skottarna röstade 2014 för att fortsätta tillhöra Storbritannien. Men efter nej-resultatet i den brittiska folkomröstningen om EU-medlemskapet två år senare har frågan hamnat i ett helt annat läge.

Sturgeon har inför brexit-ansökan krävt att Skottland får ett undantag och får vara kvar i EU:s inre marknad, men säger att hon fått kalla handen av den brittiska regeringen.

LÄS MER: Skotsk omröstning "oundviklig"

May behåller greppet om brexit

Det blev sent på måndagen klart att premiärminister May behåller greppet om brexit-proceduren. Det brittiska parlamentet har gett sitt slutgiltiga stöd till att hon får driva brexit-processen i hamn utan att behöva vända sig till parlamentet för få godkännande.

Nu behövs bara drottning Elizabeths namnteckning för att utträdeslagen ska träda i kraft.

En majoritet i parlamentets underhus röstade emot ett förslag som skulle ha gett det större makt att avvisa slutvillkoren för landets utträde ur EU.

Makten att trycka på utträdesknappen

Tidigare under mars beslutade överhuset att infoga ett villkor i brexitlagstiftningen som ger premiärministern makten att trycka på utträdesknappen. Enligt överhuset borde hon ha parlamentets stöd för en uppgörelse om utträde. Med röstsiffrorna 331–286 avslogs det av underhuset.

Senare på måndagen godkände även överhuset brexitlagen.

 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.