Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

May klarade förtroendeomröstning

Storbritanniens premiärminister Theresa May har vunnit en viktig förtroendeomröstning i parlamentet, men med liten marginal. Hennes regeringsprogram antogs med 323 röster mot 309.

De lagförslag som presenterades i det så kallade Drottningens tal i förra veckan röstades igenom med stöd av det lilla nordirländska partiet DUP.

Omröstningen har setts som det första testet av Mays minoritetsregering sedan Konservativa partiet förlorade sin egen majoritet i valet nyligen. Ett samarbetsavtal med konservativa DUP slöts i måndags.

Hur skör hennes majoritet är illustrerades några timmar tidigare när finansminister Philip Hammond förklarade att regeringen tänker subventionera aborter för nordirländska kvinnor som reser till övriga Storbritannien för att genomgå ingreppet.

Aborter är förbjudna i Nordirland och de kvinnor som gör abort i övriga Storbritannien måste betala själva, trots att abort är gratis för andra brittiska kvinnor. Labourpartiet hade föreslagit ett tillägg till regeringsprogrammet om att avgiften skulle tas bort. Sedan flera konservativa ledamöter också hotat med revolt väcktes spekulationer om att May riskerade att förlora torsdagens omröstning.

Andra tilläggsförslag, bland annat med krav på att britterna ska stanna i EU, röstades ner.