Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Storbritanniens premiärminister Theresa May under en presskonferens i torsdags.

May: Inte lättare med brexit utan mig

Theresa May biter tillbaka mot de kritiker som vill sparka henne av missnöje med det omstridda brexitavtalet. Att byta premiärminister underlättar inte skilsmässan med EU, säger den brittiska ledaren.

May har drabbats av tunga regeringsavhopp och krav på en misstroendeomröstning sedan förslaget till utträdesavtal med EU presenterades i veckan. Men hon står fast vid sin linje.

- Politikens värld är hård och jag har befunnit mig i den under en lång tid, säger premiärministern i en intervju med Sky News.

- De kommande sju dagarna kommer att bli avgörande, det kommer att handla om landets framtid.

Varnar upprorsmakare

Avtalstexten har fått kraftig kritik både från EU-vänner och från brexitivrare. Om en vecka ska EU:s medlemsländer ta ställning till uppgörelsen. Om de ger den grönt ljus måste uppgörelsen sedan passera det brittiska parlamentet – där både oppositionen och flera ledamöter i Mays eget Konservativa partiet lovat att stoppa den. Än så länge tycks dock motståndarna i de egna leden inte ha fått ihop tillräckligt många missnöjesbrev – minst 48 – för att utlösa en misstroendeomröstning om ledarskapsposten, konstaterar May.

Hon varnar upprorsmakarna för konsekvenserna av ett ledarbyte.

- Det kommer inte att göra förhandlingarna (med EU) enklare och det kommer inte att förändra sammansättningen i parlamentet, säger hon till Sky News.

Corbyn kritisk

May hoppas få hjälp av ledamöter från oppositionspartiet Labour vid brexitomröstningen i parlamentet. Men Labourledaren Jeremy Corbyn säger att partiet inte kommer att stödja avtalet, bland annat av missnöje med bristfälliga garantier för arbetares rättigheter och miljöskydd.

Corbyn hävdar också att Labour skulle kunna förhandla fram ett bättre avtal, även under den relativt korta tid som återstår före utträdet.