Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Storbritanniens premiärminister Theresa May.

May hotar med hämndåtgärder mot Ryssland

Västvärlden sluter upp bakom Storbritannien som anklagar Ryssland för att ligga bakom giftattacken mot en tidigare rysk dubbelagent. Premiärminister Theresa May varnar för en rad hämndåtgärder mot Moskva, om misstankarna bekräftas.

May, som säger att det är "högst troligt" att Ryssland är skyldigt väntas på onsdag tillkännage vilket land som ligger bakom attacken och vilka motåtgärder som blir aktuella, skriver flera medier.

Regeringen i Moskva har kallat upp Storbritanniens ambassadör Laurie Bristow på grund av anklagelserna, enligt ryska medier.

- Ryssland är inte skyldigt. Ryssland är redo att samarbeta i enlighet med konventionen om kemiska vapen, om Storbritannien nedlåter sig till att följa sina internationella förpliktelser i enlighet med samma konvention, säger Sergej Lavrov vid en presskonferens, enligt nyhetsbyrån AFP.

Kort tidsfrist för Putin

Storbritannien har gett Rysslands president Vladimir Putin fram till midnatt mot onsdagen att förklara sig vad gäller det gift som utvecklats under Sovjettiden och användes i attacken.

"Hot om att införa 'sanktioner' mot Ryssland kommer inte att lämnas obesvarat", skriver det ryska utrikesdepartementet i ett uttalande enligt Reuters.

EU-kommissionens vice ordförande Valdis Dombrovskis säger att britterna kan räkna med EU:s solidaritet.

- Vi är väldigt bekymrade över situationen, och även över de fynd som Storbritannien hittills har gjort, säger Valdis Dombrovskis, enligt Reuters.

Washington delar Londons bild av att Ryssland troligen ligger bakom försöket att förgifta Sergej Skripal. De ansvariga, både de som utförde dådet och de som beordrade det, måste ställas till svars, enligt det amerikanska utrikesdepartementet.

Trump stöder May

USA:s president Donald Trump pratade i telefon med Theresa May på tisdagen med anledning av giftattacken, rapporterar Reuters.

- För mig låter det som om det skulle vara Ryssland, med tanke på alla bevis de har, sade Trump före samtalet och tillade:

- Så fort vi har all fakta på bordet, om vi är av samma åsikt, kommer vi att fördöma Ryssland.

Trump kräver liksom May att Ryssland måste lägga fram rimlig en förklaring till varför det kemiska stridsmedlet kom att användas i Storbritannien, skriver Vita huset i ett uttalande.

"Helt oacceptabelt"

Nato-chefen Jens Stoltenberg säger att händelsen oroar försvarsorganisationen.

"Storbritannien är en mycket uppskattad allierad och det som har hänt oroar Nato mycket", säger han i ett uttalande.

"Att använda nervgift är fruktansvärt och helt oacceptabelt", tillade Stoltenberg.

Nato-chefens skarpa uttalande eldar på spekulationer om att britterna vill använda Natos artikel 5, som säger att en attack mot en medlem är ett angrepp mot alla alliansens medlemmar. Men enligt BBC har Theresa Mays regering sagt att regeringen inte kommer att hänvisa till regeln. Siktet är inställt på att hitta andra sätt att konfrontera Ryssland.

Spår av nervgift

Brittiska polisen och säkerhetstjänsten ska nu utreda 14 dödsfall som tidigare betraktats som naturliga, men där det kommit fram uppgifter om att Ryssland kan vara inblandat, enligt inrikesminister Amber Rudd.

Hon poängterar samtidigt att det än så länge bara rör sig om just uppgifter.

- Jag vill försäkra mig om att anklagelserna inte är något annat än anklagelser, säger hon.

Tillståndet för 66-årige Skripal och dottern Julia Skripal är kritiskt men stabilt. Tillståndet för den polis som utsattes för giftet är allvarligt men stabilt, och han uppges bli bättre.

Enligt Neil Basu, Storbritanniens antiterrorchef, har sammanlagt 38 personer undersökts av medicinsk personal. Av dem har 34 kunnat lämna sjukhuset, men en av dem är fortfarande under medicinsk övervakning, rapporterar Sky News.

Skripal är en pensionerad rysk underrättelseofficer som dömdes för att ha röjt identiteterna på ett antal ryska spioner till Storbritanniens underrättelsetjänst MI6.