Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Två demonstranter iförda masker föreställandes Storbritanniens premiärminister Theresa May (till vänster) och Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman i London. På affischen står: "May: säg åt den saudiske prinsen att stoppa slakten, inleda fredssamtal".

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

May försvarar nära band till Saudiarabien

Han har fått ett kungligt välkomnande. Men den saudiske kronprinsen Mohammed bin Salmans besök i Storbritannien omgärdas också av protester. När premiärminister Theresa May försvarade de bilaterala relationerna i parlamentet avbröts hon av arga kommentarer.

När Mohammed bin Salman ger sig ut på sin första världsturné sedan han upphöjdes till kronprins förra året är det i förhoppning om att vinna stöd för sina ekonomiska reformer, som ska blåsa liv i den oljekrisande ekonomin.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Men han måste också hantera de utländska investerare som oroas av bristen på mänskliga rättigheter och den makt som allt mer koncentreras kring kronprinsen.

Sent i tisdags togs 32-årige Mohammed bin Salman – som håller i taktpinnen trots att pappa Salman fortfarande sitter på tronen – emot av den brittiske utrikesministern Boris Johnson. Storbritannien jagar också handelspartners med tanke på det kommande EU-utträdet med allt vad det innebär.

"Ny era"

Under onsdagen väntar lunch med drottning Elizabeth och ett möte med premiärminister Theresa May. Då ska de diskutera ett strategiskt partnerskap som syftar till att stödja de saudiska ekonomiska reformerna samt fördjupa samarbetet inom allt från utbildning och kultur till säkerhet och försvar.

- Det kommer att inleda en ny era i de bilaterala relationerna, med fokus på ett partnerskap som innebär stora fördelar för oss båda, säger Mays talesperson enligt nyhetsbyrån Reuters.

Men människorättsgrupper och oppositionspolitiker är kritiska till Londons stöd till kronprinsen, i synnerhet med tanke på de vapenaffärer värda flera miljarder pund som har gjorts med Riyad sedan kriget i Jemen inleddes.

När May inför mötet med kronprinsen i parlamentet försvarade de nära relationerna mellan länderna tvingades hon avbryta när oppositionspolitikerna i kammaren ropade att det var "skamligt".

"Kan stoppa kriget"

May har dock lovat att uttrycka "djup oro" över det humanitära läget i Jemen, där Saudiarabien flygbombar rebellmål sedan 2015. Labourpolitikern Emily Thornberry hoppas att May ska gå längre än så och ta chansen att använda sitt inflytande för att stoppa bombningarna.

- Vi befinner oss i en unik position för att kunna ingripa och stoppa kriget i Jemen och göra det som en vän, säger hon till BBC.

Kronprinsen ska efter tredagarsbesöket i Storbritannien fortsätta vidare till USA och president Donald Trump. Både London och New York hoppas bli aktuella när saudiska oljebolaget Aramco ska börsnoteras – men inget beslut i den frågan väntas under veckan, enligt Reuters.