Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

1/6

Mattsson: Vad visste egentligen Donald Trump?

Vad visste Donald Trump? Vem ersätter? Svallvågorna är höga efter nationella säkerhetsrådgivaren Michael Flynns oväntade avgång. Nya avslöjanden väntar.

 

 

Donald Trump såg Michael Flynn som en av sina mest lyckade utnämningar. Flynn är pensionerad general och har en lång militär karriär bakom sig. Han fanns redan under valkampanjen i Trumps innersta krets av rådgivare. Trump meddelade att han tänkte utse Flynn bara en dryg vecka efter valet.

Som nationell säkerhetsrådgivare behövde Flynn inte – som ministrarna – godkännas av senaten. Trump har ofta kallat Flynn för ”min general”.

Nationell säkerhetsrådgivare är en av de viktigaste maktpositionerna. I motsats till försvarsministern och utrikesministern – som har sina kontor i försvarshögkvarteret Pentagon och Utrikesdepartementet – finns säkerhetsrådgivaren i presidentens närhet i Vita huset. Det möjliggör dagliga informella överläggningar.

LÄS MER: Expert: Flynnskandalen kan växa

Träffade Rysslands ambassadör

Att Flynn nu tvingas avgå hänger samman med medieuppgifterna om att han träffat Rysslands ambassadör i Washington sedan han utsetts av Trump men ännu inte tillträtt. Rysslandsöverläggningarna skedde alltså då Barack Obama fortfarande var president.

Barack Obama utvisade ryska diplomater i slutskedet av sin presidentperiod som en reaktion på att Ryssland – enligt amerikanska säkerhetsuppgifter – hackat det demokratiska partiet och påverkat utgången av presidentavtalet.

Michael Flynn är sedan lång tid känd för sina goda kontakter med Ryssland och Donald Trump har talat uppskattande om Rysslands ledare Vladimir Putin.
 

Trump varnades redan för en månad sedan

Justtiedepartementet varnade redan för en månad sedan Donald Trump för att det finns besvärande information om Michael Flynn som Ryssland kan tänkas utnyttja i utpressningssyfte. Om det handlar om uppgifter i samtalet som Flynn hade med den ryske ambassadören eller något annat är oklart.

LÄS MER: Trumps rådgivare avgår efter Rysslandsskandal

Flynn förnekade först att han med den ryske ambassadören diskuterat USA:s nya sanktioner mot Ryssland. Flynn skulle, enligt medieuppgifter, ha sagt att att Trumpadministrationen var beredd att häva dem. Det känsliga är att Obama då fortfarande var president och att USA talar med en röst i taget. Att Obamas reaktion med sanktioner och utvisningar av ryska diplomater dessutom handlade om hackningen av valet gör Flynns samtal ännu mer besvärande.

Den stora frågan är om Flynn agerade på egen hand eller om han fick uppdraget att kontakta Ryssland av Donald Trump. 

När Flynns samtal med Rysslands ambassadör avslöjades fick vicepresident Mike Pence frågan om han kände till samtalet. Han sade då att han av Flynn försäkrats att sanktionerna inte berördes.
 

Trump hävdade att inte visste

Flynn sade häromdagen att han inte mindes exakt vad som som sagts vid samtalet men förnekade då inte direkt.

När Donald Trump i helgen var på väg till sin egendom i Palm Beach fick han frågor om Flynns samröre med den ryske ambassadören. Då var det inte känt att Trump informerats av Justitiedepartementet redan för en månad sedan. Trump sade att han inte kände till detaljerna.

Trumps rådgivare Kellyanne Conway sade sedan att Trump hade fortsatt förtroende för Flynn. En timma senare hade presstalesmannen Sean Spicer en mer försiktig bedömning.
 

Misstänks ha bedrivit alternativ utrikespolitik

Michael Flynn hotades av rättsliga åtgärder. Det handlade om misstanken att ha bedrivit en alternativ utrikespolitik under en sittande presidents mandatperiod.

Kongressen skulle, med största sannolikhet, ha inlett utredningen inom kort sedan Justtiedepartementets dokument om Flynn läckts.

Det är Washington Post – som avslöjade Watergate – som stått för flertalet av avslöjandena om Flynn.
 

Petraeus kan ersätta

Bland de namn som nämns som efterträdare till Flynn finns den förre generalen och CIA-chefen David Petraeus. Han utnämndes till CIA-chef av Barack Obama men tvingades avgå 2012. Detta sedan det avslöjats att han under sin tid som ansvarig för de militära operationerna i Afghanistan läckt hemligstämplade uppgifter till sin älskarinna.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.