Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Obamacare kan ryka. Trump har helt andra planer.

Mattsson: Vad kommer i stället för Obamacare?

Barack Obama har kämpat för sin sjukvårdsreform. Men till sist var det Obamacare som var med och fällde Hillary Clinton. Nu river Donald Trump upp större delen. Det är oklart vad som ersätter.

Tanken på en omfattande sjukvårdsreform har funnits sedan 1960-talet. John F Kennedy lade fram försiktiga förslag och hans bror Ted, som var senator, drev frågan till sin död 2009.
Bill Clinton tillsatte en omfattande utredning 1993 och utsåg sin fru Hillary till kommitténs ordförande. Men paret Clinton insåg snart att motståndet var för starkt, inte bara från republikanska motståndare utan också från läkarkåren, medicinindustrin och läkemedelsbolagen.

Hillary Clinton retirerade och lade under valrörelsen 2008 fram en plan som innebar att det skulle vara obligatoriskt att försäkra barn. Vuxna skulle komma senare. Men Obama ville se en heltäckande sjukvårdsreform där USA:s omkring 40 miljoner oförsäkrade skulle ingå.
Det var en ambitiös plan. Men det blev inget offentligt alternativ utan försäkringstagarna fick bara välja mellan privata bolag. Bit för bit snävades förslaget in. Men det viktiga inslaget blev kvar att ingen kan förvägras fullständig försäkring med hänvisning till redan existerande tillstånd. Ungdomar innefattas också i föräldrarnas försäkringar längre än tidigare. Försäkringen är obligatorisk och de som står utan kan bötfällas.

Motståndet kom först från republikanerna som motsätter sig det obligatoriska inslaget och att det federala beslutet står över de delstatliga. HD avslog invändningen.
Men kritiken bestod och det folkliga motståndet – både på demokratisk och republikansk sida – tilltog när hemsidan där valet av försäkring skulle göras havererade. Löftet att alla som var nöjda med sin försäkring skulle få behålla den bröts i många fall då läkare inte godkändes i Obamacare.

Allt färre försäkringsbolag vill vara med och strax före valet medgav Vita huset att premierna kunde höjas med uppemot 25 procent. Grunden för Obamacare är att unga och friska tecknar försäkringar för att det skall gå att hantera sjuka och äldre. Men denna grupp har inte tecknat sig som förväntat.

Det är en mindre grupp som drabbas, men sammantaget har Obamacare blivit inte bara en del i motståndet mot Obama utan också en faktisk belastning för försäkringstagare som anför dålig ekonomi som orsak. Det går att få bidrag till försäkringen, men många hamnar på fel sida om gränsen.
De flesta är överens om att en reform behövdes, men sättet att driva igenom den på – demokraterna hade just då majoritet i kongressen – kritiseras. Demokraternas förlust 2010 berodde bland annat på Obamacare.

Obamacare var en av orsakerna till att Teapartyrörelsen växte fram. Republikanerna valde att försöka isolera teapartyfolket och demokraterna att ignorera rörelsen. Det blev Donald Trump som insåg sprängkraften och i praktiken kapade det republikanska partiet . 
Donald Trumps tal om att deportera illegala invandrare tilltalar en stor grupp väljare och bland dem finns också latinos som inte nödvändigtvis vill se fler komma från Mexiko och Centralamerika och som i tysthet sett över två miljoner deporteras under Obamaåren.

Endast de som kommer från Kuba får automatiskt uppehållstillstånd. Trump gjorde inbrytningar i denna grupp av latinos som är värdekonservativa och motståndare till aborter.
Bill Clinton kritiserade vid ett valmöte öppet Obamacare, men höll tyst under slutskedet för att inte riskera Barack Obamas stöd till Hillary.
 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.