Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Mattsson: "Trump krossade sina motståndare"

Donald Trump krossade sina motståndare. Det är den nya realiteten för republikanerna. Hillary Clinton seglar fram mot demokraternas nominering. Men chanslöse Bernie Sanders ger inte upp.

Det var i de just genomförda primärvalen i Maryland, Pennsylvania, Connecticut, Delaware och Rhode Island som Ted Cruz och John Kasich skulle stoppa Donald Trump. Men det blev precis tvärtom. Trump storsegrare i alla fem. Hans segersiffror i delstaterna var som lägst 55 procent och som högst 63.


Cruz och Kasich har skapat en valallians som innebär att de skall försöka bygga en brandvägg mot Trump  i nästa veckas  primärval i Indiana, Oregon och New Mexico. Kasich skall inte kampanja i Indiana för att ge Cruz chansen att vinna där och Cruz skall ligga lågt i Oregon och New Mexico för att släppa fram Kasich.

Men den enda effekten hittills av denna valsamverkan är att Donald Trump gått om Cruz i opinionsmätningarna i Indiana.

LÄS OCKSÅ: Stora segrar för Trump och Clinton


Det republikanska partiet har hittills gjort allt vad det kan för att hindra Donald Trump från att nomineras vid konventet. Men efter Trumps senaste jordskredssegrar har partiet i realiteten bara två alternativ. Det ena är att fortsätta på den inslagna vägen som bara lett till att Trump stärkts. Det andra är att bita i det sura äpplet och börja inse att partiets enda möjlighet att vinna valet i höst är att sluta upp bakom Trump och ge Hillary Clinton en ordentlig match.


Taktik är bra så länge den inte avslöjas. Men med alla grepp ute i offentligheten framstår nu republikanerna som desperata i försöket att skapa ett splittrat konvent där en kompromisskandidat hittas ,som antingen inte ställt upp i primärvalen eller som förlorat i primärvalsprocessen. Att hoppas att väljarna i höst skulle glömma bort ett sådant manövrerande är fruktlöst önsketänkande.

Att Cruz och Kasich gör ett sista desperat försök att hänga sig kvar är inte klandervärt, särskilt inte med tanke på att partieliten  signalerar vilt  att de tillhör de kandidater som kan vara alternativ som partiets val vid ett splittrat konvent i Cleveland i juli.
Men när Trumps imponerande framgångar börjar sjunka in hos partitaktikerna inleds också räkneoperationerna. Före de senaste primärvalen måste Trump vinna 58 procent av  delegaterna i de återstående tio primärvalen för att bli nominerad. Nu är siffran nere i 50. Han kan efter de senaste primärvalen räkna in 988  delegater mot Cruz 568 och Kasich 152. Det behövs totalt 1237. Bland delegaterna i Pennsylvania finns obundna som ännu inte räknas in men en majoritet skall enligt CNN luta åt Trump.

Det som ansågs omöjligt för Trump före de senaste primärvalen finns nu inom möjligheternas gränser. Och Trump själv manade till enighet och uppslutning kring honom istället för splittring.


Om Trump vinner också Indiana mot Cruz nästa vecka och förlorar med liten marginal mot Kasich i New Mexiko och Oregon måste republikanerna överväga strategin om det splittrade konventet. I juni hålls det sista primärvalet i den folkrikaste delstaten Kalifornien och där väntas Trump vinna och möjligen passera den magiska delegatgränsen.

På den demokratiska sidan vann Hillary Clinton alla delstater, förutom Rhode Island, med god marginal. Bernie Sanders möjlighet att vinna partiets nominering är noll. För att klara det måste han vinna 98 procent av de återstående delegaterna. Clinton leder med  2168 delegater mot Sanders 1401, inklusive superdelegaterna. Det behövs 2383 för att nomineras.

Men Sanders ger inte upp. Han tänker använda sin styrka i primärvalen till  att få in sina hjärtefrågor i valplattformen som antas vid konventet i Philadelphia i juli.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.