Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Mattsson: "Ryssland och Wikileaks fällde Hillary Clinton"

Ryssland och Wikileaks fällde gemensamt Hillary Clinton. Det är amerikanska CIA övertygat om. Rysslands Vladimir Putin kan personligen ha varit inblandad. Barack Obama hotar vedergälla.

Barack Obama bekräftar nu CIA:s uppgifter om att Ryssland hackat demokratiska konton och påverkat presidentvalet. Obama säger att USA kommer att slå tillbaka både öppet och i det fördolda. 

Donald Trump vände sig direkt till Ryssland under valkampanjen och uppmanade ryssarna att hacka amerikanska konton för att komma över omkring 33 000 av Hillary Clintons UD-mejl som raderats.
 

Wikileaks läcka noga kontrollerad

Nu säger Trumps kampanj att den nyvalde presidenten inte menade det bokstavligt utan mer såg det som en reaktion mot att medier i USA låtit Clinton komma undan.

Men redan under demokraternas konvent i somras visade det sig att partiet blivit hackat och senare under hösten började Wikileaks portionera ut hackade mejl från Clintons kampanjchef John Podesta.

Det var tydligt att Wikileaks läcka var noga kontrollerad eftersom mejlen samordnades med Trumps kampanj och publicerades vid lämpliga tillfällen då genomslaget i medierna  blev som störst.
 

Skvallermejl

Podestas mejl avslöjade ingenting av vikt — det var mest skvaller om vad olika personer tyckte om varandra — men det väsentliga var att Trump kunde koppla ihop dem med sitt budskap om att Clinton var korrupt och att hon borde sättas i fängelse.

Flera amerikanska säkerhetsansvariga var då övertygade om att Ryssland fanns bakom hela läckan med avsikten att påverka det amerikanska valet till Trumps fördel. Trump har prisat den ryske ledaren Vladimir Putin. Trump har också valt Putinfavoriten Rex Tillerson som utrikesminister.

Tillerson är chef för Exxon Mobil och har själv sagt att han står Putin nära. Exxon har oljeintressen i Ryssland och vill få de amerikanska sanktionerna — som infördes efter annekteringen av Krim — hävda.
 

Biden: "Ryssland försökte förstöra"

Att CIA och andra underrättelseorganisationer redogör för sina misstankar är ovanligt. Men också vicepresident Joe Biden sade under valrörelsen att Obamaadministrationen är övertygad om att Ryssland med mejlen försökte störa presidentvalet.

Det är första gången som säkerhetsansvariga och Vita huset anser det bevisat att någon utomstående varit direkt inblandat.

Skälet till Rysslands agerande skulle vara att Putin vill hämnas för att Hillary Clinton kritiserat det ryska valet 2011 och dessutom var utrikesminister under Barack Obama som såg till att de amerikanska sanktionerna mot Ryssland infördes.

Att Wikileaks påstås ha samarbetat med Ryssland är också allvarligt. Wikileaks har lanserats som en oberoende aktör utan politiska bindningar. Wikileaks vill inte ta på sig ansvaret för hur och när uppgifterna publicerades och vidhåller sin oberoende ställning.
 

Gamla avslöjanden tynger Wikileaks

En av Wikileaks tidigare stora läckor var att USA spionerade över hela jorden och till och med hade tillgång till den tyska kanslern Angela Merckels privata mobilkonto. Det avslöjandet ligger nu Wikileaks i fatet när oskulden försäkras.

USA har visserligen infört vissa restriktioner efter avslöjandet men kvarstår som supermakten som kan spåra upp det mesta, inklusive Wikileaks hantering av materialet, om viljan finns. Det gör CIA:s och Vita husets anklagelser mot Ryssland trovärdiga.

Donald Trump har kopplat greppet på sig själv genom att öppet uppmana Ryssland att ge sig på  Hillary Clinton och i förlängningen även säkerhetsklassad och hemligstämplad amerikansk dokumentation. Avslöjandena kan riskera amerikaners säkerhet både i USA och utomlands.
 

”Skurkaktiga och korrupta Hillary”

Det amerikanska presidentvalet var mycket jämnt. Elektorssystemet gav Donald Trump segern men Hillary Clinton vann i antalet avgivna röster med över två miljoner. Ryssland och Wikileaks tros ha hjälpts åt att sprida misstankar om Hillary Clinton.

Detta gynnade Trumps retorik om ”skurkaktiga och korrupta Hillary”. Att FBI-chefen James Comey, som är republikan, dessutom nio dagar före valdagen gick ut och meddelade att nya Clintonmejl skulle granskas förvärrade saken. När han två dagar före valet skriftligen meddelade att det inte fanns någon grund för undersökningen var skadan redan skett.  

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.