Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/11

Massmördarens motiv ännu en gåta

Myndigheter gör nu allt för att få bilden av gärningsmannen bakom massakern i Las Vegas att klarna. Men motivet till USA:s dödligaste masskjutning i modern tid är fortfarande oklart. Enligt uppgifter från poliskällor ska gärningsmannen ha fört över 100 000 dollar till ett konto i Filippinerna innan dådet, uppger NBC News.

Texten börjar under tv-inslaget

 

Stephen Paddock var 64 år gammal och bodde i ett lugnt bostadsområde i Mesquite i Nevada. Han var pensionär, men hade lyckats göra goda affärer genom investeringar i fastigheter. Enligt hans bror hade han därmed blivit en multimiljonär som gillade att köra till Las Vegas för att spela poker.

Ingenting i hans bakgrund skvallrar hittills om varför han befann sig på 32:e våningen på Mandalay Bay med ett flertal skjutvapen, och därifrån utförde USA:s dödligaste masskjutning i modern tid.

– Jag kan inte ens hitta på någonting, säger hans bror Eric Paddock, om varför han tror att brodern begick massmordet.

Stephen Paddock ska tidigare bland annat ha arbetat som brevbärare under 1970-talet och åt den federala amerikanska skattemyndigheten under 1980-talet, enligt AP. Under sin tid på den federala amerikanska skattemyndighten arbetade Paddock med att utreda skattebrott.

LÄS OCKSÅ: Masskjutning på festival i Las Vegas

Under tisdagskvällen uppgav NBC News, och hänvisade till poliskällor, att Stephen Paddock ska ha fört över 100 000 dollar till ett konto i Filippinerna innan han utförde dådet i Las Vegas. Nyhetskanalen skriver även att Paddocks flickvän ska ha befunnit sig i Fillippinerna under söndagen när skjutningen utfördes, men att det är oklart om pengarna har förts över till henne eller någon i hennes familj.  

I nuläget ska flickvännen inte vara misstänkt för inblandning i dådet.

Sent på tisdagskvällen, lokal tid, kom flickvännen till USA och möttes av FBI-agenter på flygplatsen, uppger AP. Hon landade i Los Angeles. 

Tre offer inte identifierade

Under en presskonferens under tisdagskvällen sade polischefen Joseph Lombardo att polisen har jobbat hårt hela natten för att identifiera alla offren.

– VI har inte identifierat tre av offren. FBI jobbar fortfarande aktivt på platsen, säger han. 

Lombardo säger att han inte vill kommentera uppgiften om att 100 000 dollar ska ha överförts till ett bankkonto i Filippinerna. Han säger däremot att Paddocks flickvän ska vara en intressant person för utredningen och att polisen kommer prata med henne. 

Skottlossning i flera minuter

Enligt polisen ska Stephen Paddock ha monterat kameror på hotellet, de ska ha suttit både i hotellrummet och utanför. 

– Det fanns flera kameror, jag antar att han ville se om någon kom för att gripa honom, säger Joseph Lombardo.

Skottlossningen ska ha pågått i cirka nio minuter vid attentatet. Dådet var väl planerat, enligt polisen. 

– Stephen Paddock hade förberett sig noga, det är oroande, säger Joseph Lombardo.

Gärningsmannen ska ha beställt både mat och dryck upp på rummet under sin vistelse på hotellet. 

Tyder på planering

Experter är förbryllade över vad som fått Paddock att begåt det urskiljningslösa massmordet. Han är äldre än statistiskt "vanliga" massmördare. Det finns heller inget tidigare känt om att han ska ha lidit av någon psykisk sjukdom.

– Jag ser inga av de klassiska indikationerna hittills, säger Clint Van Zandt, som tidigare arbetat på FBI:s enhet för beteendevetenskap, enligt TT.

Men mördarens agerandet tyder som tidigare nämnt på planering.

– Han visste vad han ville göra. Han visste hur kan skulle göra det, och han verkade inte ha haft någon flyktplan alls, säger Van Zandt.

Sköt genom dörren

Polisen säger att 64-åringe Paddock, som alltså inte är känd av polisen sedan tidigare, tog sitt eget liv innan polisens insatsstyrka tog sig in i hans hotellsvit. Men före han begick självmord hade Paddock öppnat eld genom dörren och träffat en av hotellets säkerhetsvakter i benet, enligt CNN. 

På rummet hittade polisen totalt 23 olika typer av skjutvapen. Flera av dem var halvautomatiska gevär manipulerade så att de fungerade helautomatiskt (helautomatiska skjutvapen är förbjudna för civila i USA).

När Paddocks bil genomsöktes hittade polisen dessutom kilovis av amoniumnitrat, ett medel som används för att tillverka sprängämne.

Sammanlagt har 47 skjutvapen hittats i hotellrummet, i hans hus i Mesquite och en annan av hans fastigheter i Reno, Nevada.

"Ensamvarg"

IS har tagit på sig masskjutningen, vilket de har visat en tendens att göra allt som oftast på senare tid, och säger att Paddock var en av deras "soldater". Terrororganisationen påstår att han konverterat till islam för en tid sedan. FBI avvisar dock uppgifterna som bluff.

Den lokala polischefen, Joe Lombardo, tror Paddock var en ensam psykopat. 

– Den här individen är en ensamvarg och jag vet inte hur detta hade kunnat förhindras, säger Lombardo.

"Ett par pistoler"

Offentliga handlingar visar inte heller på att Paddock ska ha varit i ekonomisk knipa.

– Han hade inga särskilda kopplingar till religion eller politik. Han brydde sig inte om något sådant, säger brodern, som inte hade pratat med honom på sex månader. 

Brodern pratade med reportrar utanför sin bostad i Florida i måndags.

– Han var en man som hade pengar. Han åkte på kryssningar och spelade, tillägger han.

På måndagen sökte FBI-agenter, enligt CNN, igenom ett hus i Reno, Nevada, som även det ska tillhöra Paddock. Om de federala myndigheterna gjorde några intressanta fynd där är ännu inte känt.

Kvinna fortfarande intressant

Paddock bodde tillsammans med den 62-åriga kvinnan, som enligt polisen var utomlands när han utförde masskjutningen. Det är något oklart hur deras relation såg ut.

Kvinnan, en filippinsk-australiska, flyttade till USA för 20 år sedan och uppges bland annat ha arbetat på olika kasinon. På hennes Facebooksida, som raderades strax efter attacken, beskrev hon sig som en stolt mamma och mormor.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.