Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/7

Massmördarens flickvän visste ingenting

Veckorna innan blev hon ivägskickad till Filippinerna av pojkvännen och fick strax därefter 100 000 dollar på kontot. Hon trodde han höll på at göra slut med henne. Nu har flickvännen till Las Vegas-skytten Stephen Paddock uttalat sig om masskjutningen som tog 58 människors liv.

Uttalandet, som har lästes upp av hennes advokat natten till torsdagen, svensk tid, redogör flickvännen till Las Vegas-skyttens för sina upplevelser strax innan och efter att masskjutningen hade ägt rum.

"Han sa aldrig någonting till mig eller gjorde någonting som jag skulle kunna tolka som en varning om att något hemskt som detta skulle inträffa", säger flickvännen i ett uttalande som lästes upp av hennes advokat.

"För mig var Stephen Paddock en snäll och omtänksam, tystlåten man. Jag älskade honom och hoppades på en stillsam framtid tillsammans med honom", säger hon.

Paret, som träffades någon gång innan 2015, enligt New York Times, bodde ihop i ett bostadsområde för äldre i Mesquite i Nevada, en dryg timmes körväg från Las Vegas.

Hemligt liv

Enligt polischefen Joseph Lombardo planerade Paddock dådet noggrant och samlade på sig ett stort antal vapen under många års tid. Han beskriver det som att han levde ett hemligt liv.

FBI säger under en presskonferens att de har hållit förhör med flickvännen och att ingen har gripits misstänkt för att medhjälp till dådet. De säger samtidigt att det inte finns någonting som pekar på att dådet skulle vara terrorrelaterat.

Lombardo säger att det är svårt att tro att Paddock helt på egen hand samlat ihop den arsenal av vapen, ammunition och explosiva ämnen som polisen har hittat under utredningen.

– Man måste anta att han har haft hjälp vid något tillfälle, säger Lombardo, enligt Reuters.

LÄS MER: Hotellrummet fullt med vapen och kameror
 

Ivägskickad till Filippinerna

Den 62-åriga flickvännen befann sig i Filippinerna när han öppnade eld från fönstret på sitt hotellrum på Mandalay Bay i Las Vegas och dödade 58 människor och skadade över 500.

Hon säger att han för två veckor sedan sade att han hittat billiga flygbiljetter till Filippinerna som han köpt till henne så att hon kunde hälsa på sin familj.

"Som alla filippiner utomlands var jag glad över att åka hem och träffa familj och vänner", säger hon enligt uttalandet.

Enligt filippinsk polis förde Paddock över 100 000 amerikanska dollar till kvinnans konto i Filippinerna. Pengarna tros ha varit en typ av livförsäkring till kvinnan.

"Medan jag var där skickade han pengar till mig, som han sade var till för att jag skulle kunna köpa ett hus till mig och min familj".

LÄS MER: Las Vegas-mördaren köpte mängder med skjutvapen

Enligt grannar och släktingar till flickvännen som New York Times ska ha talat med beskrivs flickvännen som en social och glad person, men att hon tillsammans med Stephen Paddock levde ett avskilt liv.

En granne uppger till den amerikanska tidningen att paret sällan umgicks tillsammans med grannarna och att många trodde att det berodde på att Paddock var sjuk.
 

Trodde han gjorde slut

Hon säger att det gjorde henne bekymrad och att hon trodde att han skulle göra slut med henne.

"Jag kunde aldrig tänka mig att han planerade ett våldsdåd mot någon."

I uttalandet säger hon att hon är förkrossad över söndagens attack och att hon ber för offren.

"Jag är mamma och mormor och mitt hjärta blöder för alla som har förlorat sina kära", säger hon.

Hon återvände till USA och Las Vegas sent på tisdagen. I uttalandet säger flickvännen att hon frivilligt flög tillbaka till Las Vegas och samarbetar fullt ut med FBI.

Polisen meddelar under presskonferensen att 317 av de personer som skadades i dådet har kunnat lämna sjukhusen. Läget är fortfarande kritiskt för omkring 50 personer.

LÄS MER: Poliskameror visar paniken och modet


Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.