Payton Gendron erkänner hatbrott.
Payton Gendron erkänner hatbrott. Bild: Matt Rourke

Masskytt i USA erkänner hatbrott

Den misstänkte massmördaren Payton Gendron, 19, öppnade eld mot 13 svarta personer på en stormarknad i Buffalo i våras.
Tio personer dog i attacken – och nu erkänner 19-åringen sig skyldig till hatbrott genom mord och inhemsk terrorism, enligt CNN.

ANNONS
|

Det var i maj 2022 som den misstänkte Payton Gendron gick till attack mot svarta personer på en stormarknad i staden Buffalo i New York. Tio personer sköts ihjäl och tre personer skadades.

De som dödades var kunder, anställda och en beväpnad vakt. Elva av de skadade var svarta och de som dog var mellan 20 och 86 år gamla.

Livesände attacken

På sociala medier publicerade Gendron ett långt dokument som handlade om hur han hade planerat dådet i månader. Han hade bland annat besökt stormarknaden flera gånger tidigare – och valde att utföra attacken i Buffalo eftersom det bor många svarta människor där.

ANNONS

19-åringen livesände även masskjutningen på streamingplattformen Twitch – men filmen raderades snabbt av sajten, enligt CNN.

Erkänner hatbrott

Nu erkänner Payton Gendron brott. Under måndagen erkände 19-åringen anklagelserna om inhemsk terrorism som hatbrott, mord och mordförsök. Eftersom han tar på sig skulden kommer han att dömas till livstids fängelse utan chans till villkorlig frigivning, enligt det amerikanska tv-bolaget CNN.

Distriktsåklagaren John Flynn beskrev även attacken som ett rasistiskt hatbrott.

– På drygt två minuter dödade den tilltalade, med av avsikten att mörda så många afroamerikaner han kunde, tio oskyldiga svara människor och försökte döda tre andra.

Eftersom Payton Gendron även är åtalad på federal nivå riskerar han dödsstraff om han döms. Enligt hans försvarsadvokat Biran Parker kommer 19-åringen inte överklaga domen.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS