Masskritik i Moskva mot Stalinrestaurang

För ett par veckor sen öppnade en ny, något kontroversiell restaurang i centrala Moskva. Den bär namnet "NKVD", efter Stalins säkerhetspolis och serverar diverse rätter inspirerade av sovjetiska tyranner. Nu möts restaurangägarna av massiva protester från upprörda Moskvabor.

ANNONS
|

Enligt det ryskaBBC, ska den förste som lade märke till det ovanliga restaurangnamnet ha varit advokaten Mark Faygin, som tog en bild och lade upp på sitt Twitterkonto tillsammans med ett syrligt budskap.

"Det hade varit ännu coolare att bara döpa restaurangen till "Fem dödsskjutningar" , skriver Faygin.

Efter har Twitter, bloggar och andra sociala medier svämmat över av ilskna kommentarer över det osmakliga restaurangtemat. Kritiken ska främst ha riktats mot det faktum att restaurangen inte på något sätt skildrat de historiska faktum att miljontals människor mördades under Stalins tid vid makten.

Folk ska också ha protesterat utanförrestaurangen, samt lagt blommor, för att hedra offren som mördades under Stalin-regimen.

ANNONS

Inredningen inne i restaurangen är inspirerad av Stalintidens interiör, komplett med stora porträtt av Josef Stalin själv. Även menyn pryds av bilder på diktatorn.

Enligt BBC Russia ska det inte finnas något som helst budskap inne på restaurangen som uppmärksammar dödsoffrens öde.

I tisdags ska restaurangskylten ha blivit nedsliten från väggen och stulen. Men restaurangägarna säger att de planerar att sätta upp en ny.

– Jag förstår mig inte på kritiken. Varför inte NKVD, det är ju liksom inte Gestapo, ska en bartender på restaurangen ha sagt till BBC Russia.

Restaurangcheferna ska ha avböjt att kommentera.

ANNONS