Masskjutningen i Oslo: Detta har hänt

Två personer dödades och 21 personer skadades när en 42-årig man öppnade eld i centrala Oslo. Dagen efter är Norge ett land i sorg och chock. Detta är vad som har hänt.

ANNONS
|

Skjutning i centrala Oslo

Klockan 01.20 går den norska polisen ut på Twitter med nyheten att en skottlossning har inträffat på ett uteställe i centrala Oslo och uppger att det finns skadade personer. Larmet ska ha kommit in vid 01.14.

Till tidningen VG uppger vittnen att det var vid puben Per på Hjørnet som gärningsmannen började skjuta. En av tidningens journalister såg en man lägga ner en svart väska och plocka upp ett vapen för att sedan avlossa skott.

Gärningsmannen grips kort därpå. Polisen uppger att han hade övermannats av civila, vilket även syns på filmklipp från vittnen. Den 42-årige mannen identifieras som den norsk-iranske Zaniar Matapour.

ANNONS

En halvtimme senare, klockan 01.47, går polisen ut med uppgiften om att två personer har dödats i skjutningen. Klockan 02.21 står det klart att 21 personer har skadats.

Senare under helgen kommer det uppgifter om att tio personer skadats allvarligt, men inte livshotande. Under söndagen har flera personer fått lämna sjukhuset, uppger TT.

Statsministern uttalar sig

Tidigt på morgonen säger Norges statsminister Jonas Gahr Støre att händelsen är skakande, i ett uttalande till NTB.

– Mina tankar går till offren och deras anhöriga. Vi vet ännu inte vad som låg bakom denna fruktansvärda handling, men till de queers som nu är rädda och i sorg vill jag säga att vi alla är med er i detta.

Senare under lördagen kom beskedet att norska statsministern ställer in en planerad resa till Lissabon.

Kronprins Haakon, kronprinsessan Mette-Marit och statsminister Jonas Gahr Støre besöker stället för skjutningen vid London pub som skedde natten till lördag. Foto: Javad Parsa / NTB
Kronprins Haakon, kronprinsessan Mette-Marit och statsminister Jonas Gahr Støre besöker stället för skjutningen vid London pub som skedde natten till lördag. Foto: Javad Parsa / NTB Bild: Javad Parsa

Pride skjuts upp

Under lördagen skulle Pride-tåget intagit staden, men norsk polis ber föreningen Oslo Pride att blåsa av tillställningen.

– Nu ska vi följa polisens rekommendationer och ta hand om varandra. Varma tankar och kärlek går till anhöriga, skadade och andra drabbade, säger Inger Kristin Haugsevje på Oslo Pride.

På en presskonferens från Oslo rådhus uttalar sig byrådsledaren om paraden. Detta var vid fyratiden på lördagseftermiddagen.

– Denna prideparad är inte inställd, den är uppskjuten. Det är viktigt att komma tillbaka och ha en stark manifestation mot terroraktionen, säger Raymond Johansen.

ANNONS

Det är dock oklart när den officiella paraden ska äga rum.

Sorg i Oslo efter skjutningen. På flera ställen syntes ställningstaganden från folk med regnbågsflaggor. (Sergei Grits/AP)
Sorg i Oslo efter skjutningen. På flera ställen syntes ställningstaganden från folk med regnbågsflaggor. (Sergei Grits/AP) Bild: Sergei Grits

Den gripna är tidigare dömd brottsling

Detaljerna kring 42-åringen klarnar under dagen. Han är sedan tidigare känd av den norska säkerhetstjänsten PST och har bland annat dömts för grov misshandel och innehav av narkotika. Dessutom ska han ha kopplingar till våldsbejakande extremislamistiskt nätverk.

Zaniar Matapour misstänks för mord, mordförsök och terrordåd. Polisen utreder även hans mentala tillstånd och vilka straffrättsliga konsekvenser hans psykiska hälsa kan få.

En av barerna som Matapour sköt mot, London pub, har beskrivits som en gaybar. Det exakta motivet bakom dådet är dock oklart inledningsvis.

Enligt uppgifter ska han ha använt sig av två vapen, ett handeldvapen och ett halvautomatiskt vapen av äldre modell.

”Extrem islamistisk handling”

Säkerhetstjänsten PST uppger på en presskonferens att man betraktar händelsen som en ”extrem islamistisk handling” och höjer säkerhetsnivån i landet från tre till fem, den högsta nivån. Polisen arbetar utifrån flera hypoteser, där en av de är att det är ett terrordåd riktat mot gaybaren.

I maj i år var PST i kontakt med mannen i samband med koranbränningar som skedde i Norge. Då bedömdes risken för att han skulle begå våldsbrott vara liten.

Vid 15.30-tiden meddelar Oslopolisen att de dödade är två män i 50- och 60-årsåldern.

ANNONS

I samma veva meddelas det att polisen inte misstänkter att det är fler än en gärningsman som är inblandade.

Minnesceremoni i Oslo domkyrka

Under söndag förmiddag hölls en stor minnesgudstjänst för att hedra offren. Kronprinsessan Mette-Marit var där, likaså statsminister Jonas Gahr Støre. Kronprins Haakon kunde inte närvara då han testat positivt för covid-19.

Under ceremonin höll statsministern tal där han vände sig till Norges muslimer.

– Jag vet att många av er är rädda för att bli misstänkta och ansvariga för en handling som ligger så långt ifrån deras värderingar. De måste veta att vi står tillsammans. Vi är en gemenskap.

– Kampen är inte över. Men vi ska vinna den, avslutade statsministern.

Matapour vägrar förhöras

Den misstänkte gärningsmannen ville inte förhöras under lördagen, då utan någon egentlig förklaring. Under söndagen gjordes nya försök och enligt mannens försvarsadvokat John Christian Elden finns det då en anledning till mannens ovilja att höras.

– Hittills har polisen insisterat på att spela in förhöret på ljud och bild. Min klient har vägrat att spelas in med ljud och bild, såvida detta inte skulle visas offentligt i sin helhet, säger han till VG.

Matapour ska vara orolig att polisen kommer manipulera materialet.

LÄS MER:Här brottas den misstänkta skytten ner av civila i Oslo

LÄS MER:42-årige Zaniar Matapour gripen för terrordådet i Oslo

LÄS MER:Två döda efter skjutning utanför uteställe i Oslo

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS