Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/24

Masskjutning på festival i Las Vegas

Minst 59 personer har dödats efter att ha träffats av automateld på en musikfestival i Las Vegas. Ytterligare över 500 skadades. Den misstänkte skytten är död. Massmordet är den dödligaste masskjutningen i USA:s historia, enligt CNN.

Skytten har identifierats som 64-årige Stephen Craig Paddock från Mesquite, Nevada. 

Massmördaren avlossade hundratals skott med automatvapen från en våning högt upp i Mandalay Bay Casinos hotell, längs södra delen av paradgatan The Strip.

Sent under måndagskvällen bekräftades ytterligare en person död efter dådet. Totalt har därmed minst 59 människor dödats och 527 skadats i dådet, meddelade stadens sheriff. Ett flertal vapen hittades i hotellrummet på Mandalay Bay.

I gärningsmannens hem hittades en vapengömma. Polischefen Joe Lombardo säger att "mer än 18 skjutvapen, sprängämnen och stora mängder ammunition, tillsammans med några elektroniska enheter som just nu undersöks", hittades av poliserna när de sökte igenom Paddocks hus i Mesquite, en dryg timmes körväg från Las Vegas.

De explosiva ämnen som hittats är sprängämnet Tannerite och ammoniumnitrat, en typ av gödsel, rapporterar AFP.

Skotten riktades mot countryfestivalen Route 91 Harvest som pågick på andra sidan gatan sett från Mandalay Bay. 22 000 människor beräknas ha varit på festivalen när det urskiljningslösa mördandet inleddes. Dessutom skadades över 500 personer av både kulor och i den panik som utbröt i publikhavet.
 

"Vi tror att han var en ensamvarg"

Dödssiffran befaras kunna stiga ytterligare. Trots det klassas händelsen redan som den dödligaste masskjutningen i USA:s historia. Fram tills denna var fjolårets skjutning på gayklubben Pulse i Orlando den värsta i USA:s historia. Då miste 49 personer livet och gärningsmannen hade i det fallet svurit trohet till terrorsekten Islamiska staten.

LÄS OCKSÅ: Omar Mateen sköt ihjäl 49 på nattklubben

Det är ännu oklart vad Paddocks motiv var. Enligt FBI hade Paddock inga kopplingar till några internationella terrorgrupper. Det verkar emellertid som att dådet var planerat. Inne på Paddocks rum har polisen hittat 23 olika typer av vapen. Man tror att han checkade in på hotellet i torsdags under förra veckan. 

– Vi tror att han var en ensamvarg, att han utförde dådet utan några medhjälpare, sa sheriff Joe Lombardo vid en presskonferens efter att man lyckats oskadliggöra gärningsmannen.

Polisens insatsstyrka stormade rummet på 32:a våningen i Mandalay Bay-komplexet, där skytten befann sig. När poliserna stormade in i lägenheten fann de Stephen Paddock död. Allt tyder på att han sköt sig själv, enligt polisen.  

– Vi vet inte varför han har gjort detta. Det är en pågående utredning, sa Joe Lombardo.

En av de döda är en Las Vegas-polis som var ledig och befann sig på konserten, uppger Las Vegas Metropolitan Police. Två poliser som var i tjänst skadades i samband med insatsen på platsen.

 

En stor polisinsats pågick länge på platsen. Flera gator stängdes inledningsvis av, liksom flera hotell. De flesta har dock kunnat öppnas igen, men området kring Mandalay Bay ska fortfarande vara avstängt.
 

"Kulorna flög omkring oss"

I videoupptagningar från platsen kan man se hur folkmassorna flydde i panik ifrån festivalområdet när skotten började slå in i publikhavet.

– Vi hörde skott efter skott efter skott, kulorna bara flög omkring oss. Folk flydde i panik. Det var riktigt illa, säger ett ögonvittne till NBC Las Vegas

Paret var på VIP-läktaren längst ifrån hotellet Mandalay Bay och såg kulorna vina åt olika håll. Eftersom det var så många skott som avlossades var mannen övertygad om att det fanns flera skyttar, något som även polisen misstänkte, men senare avfärdade.

– De måste ha skjutit från en hög byggnad och det kändes som att skyttarna tömde magasin efter magasin i automatvapen.

Flyg till och från McCarran International Airport stoppades helt under några timmar när polisinsatsen var inne i sitt mest kritiska skede.

 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.