Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/7

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Massivt säkerhetspådrag när världens ledare samlas

Hundra år har gått sedan första världskriget slutade.
Idag samlas världsledare från ett 60-tal länder i Paris för att minnas.
Säkerhetspådraget är massivt.

Den här helgen samlas flera av världens stats- och regeringschefer i Paris för att delta i minnesceremonier med anledning av första världskrigets slut som markeras av vapenstilleståndet den 11 november 1918. Från Sverige kommer statsministern i övergångsregeringen, Stefan Löfven.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Sverige var neutralt under första världskriget, men enligt Löfven är det viktigt att landet deltar under helgen och poängterar vikten av att lära av historien.

– Mitt viktigaste budskap är att vi tillsammans ska stå upp för en multilateral organisation som skapar säkerhet för världens medborgare. Sverige är med i det arbetet och kommer fortsätta att vara det, säger Stefan Löfven till GP på plats i Paris, nära Eiffeltornet.

Gör världens ledare tillräckligt för att förhindra nytt krig i Europa?

– Vi kan göra mer, definitivt. Därför måste vi se till att bygga ett välstånd som kommer alla till del om du tar bara Europa. Men Europa måste också fungera tillsammans med sin omkringliggande värld. Vi har samarbete med de afrikanska staterna exempelvis för att människor där inte ska behöva fly och ta sig över Medelhavet på livsfarliga resor. Där kan vi säkert göra mer. EU ska också ligga i framkant när det gäller klimatfrågan, som Parisavtalet.

Trump på plats

På plats i Paris är även USA:s president Donald Trump, som valt att lämna klimatavtalet. Trump kom till den franska huvudstaden redan sent på fredagskvällen och det spekulerades i om det skulle bli ett spänt möte med den franske presidenten Emmanuel Macron.

Macron hade i en intervju tidigare i veckan sagt att Europa behöver en egen armé för att skydda sig mot Ryssland. Det går heller inte att lita på USA som en allierad, eftersom landet fokuserar allt mer på sina egna angelägenheter.

Inte oväntat svarade Trump genom att twittra: "Mycket förolämpande, möjligen kunde Europa först börja betala sin rättmätiga del av Nato, som USA subventionerar".

När de båda ledarna träffades i Élyséepalatset under lördagen var det bara kärvänliga toner som hördes. De bedyrade sin vänskap med handslag och ord och den franska ledaren höll också med om att Natokostnaderna bör fördelas bättre.

Löfven vill inte ha armé

Stefan Löfven säger till GP att han inte vill se någon europeisk armé.

– I Sverige vill vi inte ha någon europeisk armé, men vi behöver samordna oss mer mellan länderna och se vad vi behöver göra bättre utanför EU för att bidra till ökad säkerhet.

Macron kallar Trump sin ”gode vän”. Skulle du presentera den amerikanska ledaren likadant?

– Jag känner ju inte Trump så väl. Jag har träffat honom en gång och blev väl mottagen i Vita huset under all vänlighet. Vi har mycket skilda uppfattningar i en hel del politiska frågor, men Sverige ska se till att ha så goda relationer med USA som möjligt.

Under söndagen blir det tal och ett konsertprogram vid Triumfbågen. Ravels Bolero kommer att spelas och det blir också musik av Europeiska unionens ungdomsorkester, cellisten Yo Yo Ma och artisten Angelique Kidjo.

Senare inleds också en fredskonferens.

10 000 poliser

Som vanligt vid den här typen av händelser är säkerhetspådraget stort. Cirka 10 000 poliser är i arbete i Paris under helgen. Stora delar av staden och tunnelbanestationer är avstängda.

I veckan greps flera personer med kopplingar till extremhögern och som misstänks för att ha planerat ett knivdåd mot Macron under ceremonierna.

I en helt annan del av Paris, vid demonstrationstorget Place de la République, pågick en anti-Trump-demonstration under söndagseftermiddagen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.