Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/17

Massiva protester mot Trumps inreseförbud

På flygplatser och torg runt om i USA har stora folkmassor samlats för att demonstrera mot Donald Trumps inreseförbud för vissa nationaliteter. – Den här exekutiva ordern är oetisk, går emot amerikanska värderingar och kommer göra vårt land mindre säkert, säger delstaten Virginias guvernör Terry McAuliffe, som är en av demonstranterna.

För andra dagen i rad samlas stora folkmassor på olika platser i USA för att demonstrera mot Donald Trumps nya beslut om inreseförbud för utvalda länder.

En stor folksamling trängdes under söndagseftermiddagen utanför Vita huset i huvudstaden Washington D.C. Även på andra kända amerikanska platser hopades stora folkmassor med demonstranter. Däribland Copley Square i Boston, Battery Park på Manhattan och de stora flygplatserna i Atlanta, Los Angeles, Washington och Dallas.

LÄS OCKSÅ: Kanada: Kom till oss i stället

President Trump undertecknade själv det kontroversiella beslutet under fredagen, som innebär visumstopp för sju huvudsakligen muslimska länder - Iran, Irak, Syrien, Sudan, Libyen, Jemen och Somalia. Delar av förbudet bromsades under lördagen av en domare i en federal domstol i New York, rapporterar CNN

Jurister överklagade på flygplatsen

En av söndagens största demonstrationer hölls på Los Angeles största flygplats. Tusentals demonstranter fyllde den internationella ankomsthallen, samtidigt som ytterligare protester fyllde gatan utanför.

Jurister fanns på plats för att hjälpa de som hölls kvar på flygplatsen att överklaga, skriver LA Times.

LÄS OCKSÅ: Alla USA-besökare kan tvingas uppge sociala medier-kontakter

Under lördagen samlades människor på flygplatsen JFK i New York för att protestera mot att två irakiska medborgare inte släpptes in i landet. Många av demonstranterna höll upp skyltar med texten "We are all immigrants!".

Domare kringgick delvis beslutet

En av irakierna som hölls kvar på flygplatsen i New York hade arbetat för den amerikanska regeringen under tio års tid, efter USA:s invasion av Irak.  Den andra irakiska medborgaren hade sedan tidigare beviljats visum för att återförenas med sin fru och son, som bor i USA. Båda släpptes in i landet sent på lördagen.

LÄS OCKSÅ: Wallström kallar USA-diplomat till möte

En federal domare i New York lyckades kringgå delar av förbudet och beviljade inresetillstånd till de människor som hade påbörjat sin resa innan beslutet undertecknades eller hade fått sitt visum beviljat tidigare.

Kändisar och politiker bland demonstranterna

Bland demonstranterna har flera kända skådespelare och musiker synts, samt även ett par amerikanska politiker som motsätter sig president Trumps beslut. En av dem var delstaten Virginias guvernör Terry McAuliffe, som anslöt sig till protesterna på Dulles International Airport utanför Washington.

– Den här exekutiva ordern är oetisk, går emot amerikanska värderingar och kommer göra vårt land mindre säkert, säger guvernören i ett uttalande, enligt CNN.       

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.