Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

En demonstrant håller i en algerisk flagga i Bordj Bou Arreridj, sydöst om Alger, under fredagens omfattande protester i Algeriet.

Massiva protester mot Bouteflikas bror

För tionde fredagen i rad samlades människor runtom i Algeriet för att protestera mot den styrande eliten. Protesterna – bland de största sedan president Abdelaziz Bouteflika tvingades avgå – riktade sig denna gång mot Bouteflikas yngre bror.

- Vi vill bli av med systemet och att alla tjuvar döms, säger Zohra, en 55-årig lärare som rest 35 mil för att delta i protesterna i huvudstaden Alger tillsammans med sin 25-årige son Mohamad, till nyhetsbyrån AFP.

Bara i Alger samlades hundratusentals människor. Demonstranter bar skyltar med slagord som "Ned med systemet" och "Vi är utleda på er", rapporterar Reuters. Och bilder från staden Bordj Bou Arreridj, sydöst om huvudstaden, visar en massiv uppslutning där gatorna fylldes till bredden av demonstranter med algeriska flaggor.

"Verklige makthavaren"

Abdelaziz Bouteflika tvingades avgå efter 20 år som president efter omfattande protester, men proteströrelsen anser att det finns en bred elit bakom honom som fortfarande biter sig kvar vid makten. Däribland hans 61-årige bror Saïd Bouteflika, som agerat rådgivare åt presidenten. Under den tid Abdelaziz Bouteflika varit sjuklig har brodern uppfattats som den verklige makthavaren och han som ses som en eventuell arvtagare.

Och det är just Saïd Bouteflika, fredagens demonstration riktade sig mot. Demonstranter pekade ut Saïd Bouteflika som "gängledaren" och krävde att han ställs inför rätta, rapporterar al-Jazira.

Avgångskrav

Abdelaziz Bouteflika har ersatts av Abdelkader Bensalah, ledare för parlamentets överhus, som ska vara interimspresident fram till valet den 4 juli. Demonstranter kräver dock att Bensalah avgår.

Även landets arméchef, generallöjtnant Ahmad Gaïd Salah, som ställde sig på demonstranternas sida och förklarade Bouteflika oförmögen att utöva sitt ämbete, ses som en del av den elit demonstranterna vill ha bort. Salah har den senaste tiden tryckt på för att få en rad välbärgade affärsmän utredda för korruption – och förra helgen greps fyra inflytelserika personer med kopplingar till Bouteflikas yngre bror, skriver AFP.

Det har dock inte blidkat proteströrelsen.