Massiv förödelse i Beiruts hamn efter explosionen

Platsen där det tidigare låg en kaj med flera byggnader i Libanons huvudstad är nu en enorm krater och bara eldhärjade byggnader står kvar. Bilder från före och efter olyckan visar på massiv förödelse i Libanons huvudstad.

ANNONS
|

Libanons president Michel Aoun har utlyst tre dagars landssorg efter den enorma explosionen som skakade landets huvudstad Beirut strax efter klockan 18 lokal tid på tisdagen. Hela huvudstadsområdet klassas nu som katastrofzon av landets säkerhetsråd och bilder från före och efter olyckan visar på massiv förstörelse.

Närmast fullständig förödelse

Det är en närmast fullständig ödeläggelse på platsen. Morgonen efter explosionen består kajen av en enorm krater och eldhärjade byggnadsskelett.

På onsdagsmorgonen uppgav Röda korset i Libanon att över 100 personer har dött i explosionen och fler än 4 000 har skadats.

Senare har siffrorna uppdaterats till 135 döda och drygt 5 000 skadade, enligt Reuters.

ANNONS

President Aoun uppger att explosionen inträffade i ett lager med explosiva varor som har förvarats i hamnen i sex års tid. Flera medier rapporterar att det ska ha saknats säkerhetsåtgärder, något som presidenten har sagt är ”oacceptabelt”.

LÄS MER:Massiv explosion i Beirut – över 100 döda

Har använts vid terrordåd världen över

Enligt libanesiska myndigheter orsakades explosionen av ämnet ammoniumnitrat som är ett salt som framställs ur ammoniak och salpetersyra. Ämnet används för konstgödning, men är också känt som ett ämne som har använts för att tillverka bomber vid flera dåd världen över, enligt TT.

En tweet från Beiruts hamn som visar den förstörda silon:

Den norske terroristen Anders Behring Breivik använde ämnet vid terrorattentatet i Oslo 2011 då en bomb skapade stor förödelse i Norges regeringskvarter. Ämnet användes också vid när en självmordsbombare sprängdes till döds i korsningen mellan Bryggargatan och Drottninggatan i Stockholm 2010. Också vid ett attentat i Oklahoma 1995 och på Bali 2002 användes ämnet i bomberna.

Jimmie Oxley, kemiprofessor vid University of Rhode Island säger till AFP att ämnet är svårt att antända under normala lagerförhållanden utan höga temperaturer.

– Jag antar att det var en liten explosion som satte igång reaktionen på ammoniumnitratet, säger han.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS