Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/4

Massiv explosion på kemifabrik

En stor explosion har inträffat på en tysk kemifabrik i staden Ludwigshafen. Enligt Der Spiegel har minst en person dött efter den våldsamma smällen. Ytterligare sex personer uppges ha drabbats av allvarliga skador och sex personer är fortfarande saknade.

Minst en person har dött efter en massiv explosion vid en kemifabrik i den tyska staden Ludwigshafen, rapporterar Der Speigel. 

Bilder i tyska medier visar personer på som lagts på  sjukhusbårar bredvid en ambulanshelikopter. Andra bilder visar bland annat en totalt utbränd lastbil inne på området.

Lågor på över 30 meter har setts från platsen. Fabriken där explosionen drivs en industrijätten BASF som har sitt huvudkontor i Ludwigshafen.

Den gigantiska anläggningen som företaget har i Ludwigshafen är enligt tyska medier en av de största kemifabrikerna i världen. 

Invånare i Ludwigshafen och Mannheim i västra Tyskland uppmanades efter explosionen att hålla sig inomhus och stänga dörrar och fönster då massiva rökmoln spred sig från explosionsplatsen. Under en presskonferens under måndagen uppgav dock företaget att explosionen inte längre innebär någon fara för allmänheten.

– Vi kan inte se att det föreligger någon fara för befolkningen, berättade BASF:s vd Uwe Leibelt under presskonferensen.

BASF uppger att explosionen inträffade i samband med att ett arbete utfördes vid en rörledning. Enligt företaget förvaras det brandfarliga vätskor och gaser vid anläggningen. Smällen ska ha inträffat vid 11.30-tiden på måndagen. Senare under måndagen uppgav BASF att explosionen inträffade i en rörledning som används för att transportera råvaror från tankfartyg till fabriken. 

Utöver den döda personen uppges sex andra personer vara allvarligt skadade. Sex personer saknades vid 17-tiden på måndagen fortfarande efter explosionen. 

På Facebook skriver företaget att explosionen inträffade vid ett hamnområde på fabriksanläggningen. Explosionen ska också att har startat flera andra bränder vid fabriken. 

Räddningsstyrkor har under dagen funnits  på plats och bekämpat bränderna. Fabrikens anläggningar för ångkrackning, en kemisk förädlingsprocess, har stängts ned av säkerhetsskäl efter explosionen. 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.