Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/10

Massiv antiterrorrazzia: 54 platser genomsöks i Tyskland

1100 policer, 54 olika platser – moskéer, privata bostäder och företagslokaler – genomsöktes i centrala Tyskland under natten till onsdagen. Enligt uppgifter till tyska tidningen Bild var målet en "mycket farlig" terrorcell med fler än 16 misstänkta. Huvudmisstänkt är en 36-årig IS-rekryterare från Tunisien. Mannen misstänks även för direkt inblandning i ett blodigt terrordåd i Tunisien 2015.

Texten börjar under tv-inslaget

De koordinerade tillslagen genomfördes bland annat i Frankfurt, Offenbach och Wiesbaden. Operationen ska enligt Bild Zeitung ha inletts vid fyratiden på onsdagsmorgonen. Anledningen uppgavs vara misstanke om stöd till utländsk terrororganisation och förberedelse av allvarligt våldsdåd. 

Flera gripna

Flera personer greps under razziorna, berättade tyska myndigheter på en presskonferens under förmiddagen på onsdagen. De anklagas för att ha deltagit i planeringen av ett stort terrordåd i Tyskland. Men myndigheterna säger sig ha kommit komplotten på spåren på ett tidigt stadium. 

– Det fanns ännu inget mål och ingen konkret fara, säger Alexander Bartle, talesperson för åklagarmyndigheten i Frankfurt, enligt Bild.

Planerats länge

Enligt polischefer som deltog vid den hastigt sammankallade presskonferensen har polisens tillslag planerats i månader. De svarade dock inte på några frågor när de informerade om spaningsläget under förmiddagen.

Totalt finns 16 misstänkta, i åldrarna 16 till 46 år, i första hand i Frankfurt. De ska ha ingått i en terrorcell ledd av den huvudmisstänkte – en 36-årig tunisier med kopplingar till terrorsekten IS.

36-åringen upgges vara en av de gripna vid nattens räder.

Mannen är dessutom efterlyst av tunisiska myndigheter misstänkt för inblandning i terrordådet mot Bardomuseet i Tunisien 2015, uppger AFP. Över 20 människor sköts ihjäl vid attacken, främst turister. 36-åringen misstänks ha deltagit i både planerandet och genomförandet av det blodiga attentatet mot museet.   

16 gripna

Antalet gripna uppges vara 16, i åldrarna 16 till 46 år. Den huvudmisstänkte 36-åringen ska sedan augusti 2015 ha agerat rekryterare och smugglare för IS.

Han misstänks ha byggt upp ett nätverk av anhängare med syftet att begå terrordåd i Tyskland. Mannen greps utan motstånd och ska förhöras av polisen. 

Specialstyrkor och rikspolisens särskilda utredare deltog i den omfattande operationen. 

Tidigare tillslag

Tidigare, på tisdag kväll, greps tre män i Berlin, anklagade för att ha varit på väg till Irak eller Syrien för att förbereda terrordåd. De misstänks ha kopplingar till terrorgruppen IS.

 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.