Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
1/6

Massgripanden av papperslösa i USA

Migrationsmyndigheterna i minst sex amerikanska delstater har gripit hundratals papperslösa migranter under veckan. En av de första som utvisades var en tvåbarnsmor som varit i USA i 20 år och har två amerikanska barn.

 

Det är de största insatserna hittills sedan president Donald Trump gav order om att slå till mot de uppskattningsvis 11 miljoner migranter som lever i USA utan giltiga dokument, rapporterar The Washington Post.

LÄS MER: NBC: Ryssland överväger överlämna Snowden
 

Riktat även mot icke-kriminella

Tjänstemän uppger att razziorna riktades mot kända kriminella men också mot personer utan känd kriminell belastning – det sistnämnda enligt tidningen ett tydlig avsteg från liknande polisinsatser under Barack Obamas administration.

Trumps målsättning är att utvisa uppåt tre miljoner papperslösa invandrare med påstådd kriminell bakgrund.

Migrationstjänstemän bekräftar att razzior gjordes i hem och på arbetsplatser i Atlanta, Chicago, New York, Los Angeles-området, North Carolina och South Carolina.

LÄS MER: Trumps nya plan: En ny order om invandring
 

Uppmärksammat fall

Ett fall som fått stor uppmärksamhet i USA är utvisningen av tvåbarnsmamman Guadalupe Garcia de Rayos, 35, som enligt hennes advokat kan vara det första offret för president Trumps nya utvisningsorder.

2008 dömdes Guadalupe Garcia de Rayos för att ha ett falskt id-nummer, uppger CNN. Efter det har hon som papperslös varit skyldig att checka in årligen hos myndighterna i Phoenix. Efter att hon gjort det har hon fått återvända till sin familj. Tills nu.

Denna gången greps hon omgående och utvisades inom 24 timmar, enligt hennes advokat som ett direkt resultat av Trumps nya hårdare inställning till invandrare.
 

Borgmästaren: "Inget hot mot någon"

– I stället för att spåra upp våldsamma brottslingar koncentrerar ICE* sin energi på att utvisa en kvinna som har två amerikanska barn, som bott här i över två årtionden och som inte är ett hot mot någon, rasade staden Phoenix borgmästare Greg Stanton efteråt.

Demonstranter försökte stoppa utvisningen av Garcia de Rayos genom att kedja fast sig i den bil som skulle ta henne till gränsen. Men i torsdags, eller tidigt på fredagen, utvisades hon.


* ICE = US Immigration and Customs Enforcement, en federal polismyndighet som ansvarar för "att identifiera, utreda och nedmontera svagheter i säkerheten gällande nationens gränser, ekonomi, transporter och infrastruktur."

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.