Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Träd föll när Kenneth svepte in över Komorerna på sin väg mot Moçambique.

Massförstörelse i Moçambique efter cyklon

Den kraftiga cyklonen Kenneth har slagit till mot redan hårt drabbade Moçambique. 90 procent av alla bostäder på turistön Ibo befaras ha förstörts och myndigheter varnar för kommande skyfall och översvämningar.

Den kraftiga cyklonen Kenneth nådde sent på torsdagskvällen fram till norra Moçambique, knappt en månad efter att ett annat oväder, cyklonen Idai, slagit hårt mot landet.

Tre personer förlorade livet i Kenneths framfart i öriket Komorerna i torsdags och en person omkom i Pemba i provinsen Cabo Delgado efter att ha fått ett träd över sig under fredagen, enligt den nationella katastrofmyndigheten INGC.

Runt 680 000 människor bor i områden där cyklonen passerar och 30 000 människor har evakuerats.

De starka vindarna uppgick till 78 meter per sekund i vindbyarna. Båtar har förstörts, träd har fallit och det råder strömavbrott i flera av de drabbade områdena i landet vilket slagit ut telefoni och möjligheten att kommunicera.

90 procent av alla bostäder på ön Ibo, där 6 000 människor bor, har jämnats till marken enligt INGC. FN varnar för kommande översvämningar och jordskred, med vågor fem meter över det normala och 600 millimeter regn som förväntas falla närmsta dagarna.

Hjälporganisationer oroas över hur redan krisdrabbade Moçambique ska klara ytterligare en cyklon. Över tusen människor i Moçambique, Zimbabwe och Malawi dog i cyklonen Idai i mars i år. Kostnaderna för skadorna som cyklonen orsakade uppskattas till två miljarder dollar – motsvarande 19 miljarder kronor.