Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

USA:s utrikesminister Hillary Clinton fördömde den syriska regimens attacker på civila.

Massaker i Syrien fördöms

Den syriska storstaden Homs har drabbats av en massaker där offren mördades kallblodigt, flera med halsarna avskurna.

Oppositionella anklagar regimen, men den syriska ledningen skyller på "terroristgäng".

Minst 47 kroppar hittades i stadsdelarna Karm al-Zaitun och al-Adawiyah i Homs där militärens trupper genomfört en offensiv för att fördriva och tysta de oppositionella.

Enligt aktivisten Hadi Abdallah var 26 av offren barn och 21 kvinnor.

-Några av barnen hade slagits ihjäl med trubbiga föremål mot huvudet, en liten flicka hade stympats och några av kvinnorna hade våldtagits innan de dödades, sade Hadi Abdallah till AFP.

Det syriska oppositionsrådet vill att händelsen diskuteras i FN.

"Syriens nationella råd har tagit nödvändiga kontakter med organisationer och länder som är vänner till det syriska folket för att få FN:s säkerhetsråd att hålla ett extrainsatt möte", sade rådet i ett uttalande.

Även Syriens regim bekräftade massakern i staden, där få oberoende observatörer kan bekräfta illdåd och brott. Syrisk stats-tv anklagade "beväpnade terroristgäng" för morden och hävdar att invånarna kidnappats och dödats i syfte att diskreditera regeringsstyrkorna.

Trycket ökade därmed på FN och dess säkerhetsråd som höll ett möte på utrikesministernivå på måndagen. Utrikesministrarna från USA och Frankrike fördömde den syriska regimens attacker på civila. Den franske utrikesministern Alain Juppé riktade sig dessutom direkt till Ryssland och Kina med en vädjan om att "lyssna på världssamvetet och förena sig med oss" i en FN-resolution om Syrien. Den ryske utrikesminister Sergej Lavrov motsatte sig förslaget.

FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon uppmanade i sin tur Syriens president Bashar al-Assad att handla "de närmaste dagarna" för att uppfylla kraven från FN och Arabförbundet för att nå en fredlig lösning.

-Syriens regering har misslyckats med att uppfylla sitt ansvar att skydda den egna befolkningen, i stället har invånare i flera städer drabbats av militära attacker och utsatts för oproportionerligt våld, sade Ban i ett utspel i FN:s högkvarter i New York.

FN:s och Arabförbundets särskilde sändebud, förre FN-chefen Kofi Annan, kommer att möta företrädare för den syriska oppositionen på tisdagen. Enligt en talesman för Kofi Annan ska mötet att äga rum i den turkiska huvudstaden Ankara, rapporterar Reuters.

Kofi Annan träffade i helgen den syriske presidenten Bashar al-Assad.