Beslagtagna påsar med spice.
Beslagtagna påsar med spice.

Massöverdos: 33 personer till sjukhus

Dussintals personer fördes till sjukhus under tisdag morgon efter att myndigheterna larmats om att människor överdoserat på en typ av Spice i New York. Den aktuella korsningen har kallats en av de värsta platserna i New York för syntetiska droger.

ANNONS
|

Massöverdosen skedde i grannskapetBrooklyn i New York. Offrena fördes till sjukhus och i nuläget finns inga uppgifter om att någon ska ha mist livet till följd av händelsen.

Enligt myndigheterna var det oklart vilken drog människorna som transporterades till sjukhus hade tagit.Men New York-polisen sa att minst fem uppgetts ha rökt den syntetiska cannabinoidblandning sombrukar kallas K2. Det är en typ av Spice som också funnit på den svenska marknaden.

–Jag såg hur de spydde och kissade.När de röker sånt dör desom flugor, sagrannenChino till NBC.

Kvinnan som larmade myndigheternaberättade för NBC att hon såg människor kräkas och kissa på gatan. Ytterligarevittnen berättade att offren kollapsade på trottoaren och på tunnelbaneplattformarna.

ANNONS

Enligt uppgifter till NBC skaanvändning av drogen K2 i den delen av Brooklyn vara utom kontroll. Boende i områdethar även satt upp varningsskyltar med texten"Rök ej K2."

–Det har ballat ur. De sover på gatan så vi måste gå runt dem. Det är bara för mycket att hålla under kontroll, säger Dennis Gonzalez till NBC.

Trots att drogen förbjöds i staden 2015 ska affärer i området fortfarande sälja den. Det tros vara en av anledningar till att så många K2-missbrukare samlas just där.

Sedan 2015 har mer än 6 000 stycken K2-relaterade akutbesök registrerats i New York, enligt stadens hälsodepartementet. Två dödsfall har dessutom bekräftatsi samband med drogen.Men trots att drogen förbjudits menar användare av drogen att få avskräckts.

– Vissa butiker som säljer det har killar som går runt och säljer det eftersom de vet att polisen kollar butikerna. Alla vet vilka de är, säger K2-brukarenFin Perez till NBC.

Senatorn Jeff Klein har lagt fram ett lagförslag som förbjuder kemikalier som efterliknar redan förbjudnasubstanser. På så sätt hoppas man kunna stävja kemisternas kurva.Förslaget har röstats igenom i första instans men fastnat i nästa.

ANNONS