Maskopifrågan skuggar Vita huset

ANNONS
|

FBI-chefen James Comey bröt mot gängse regler och berättade om en pågående FBI-utredning när han frågades ut av representanthusets mäktiga underrättelseutskott. Han sade att justitiedepartementet gett honom grönt ljus att bekräfta undersökningen av Moskvas försök att påverka utgången av fjolårets presidentval.

- Det inkluderar att utreda alla kopplingar mellan individer med förbindelser med Trumpkampanjen och den ryska regeringen och om det fanns någon koordinering mellan kampanjen och de ryska försöken, sade han.

ANNONS

I samförstånd?

Att ryska intressen lade sig i valrörelsen anses tämligen väl belagt – hela 17 underrättelseorgan och utredningar har dragit den slutsatsen, enligt brittiska BBC. Enligt Comey var det i fjol ganska "enkelt" att komma fram till att Ryssland ville hjälpa republikanen Trump och skada hans demokratiska motståndare Hillary Clinton, som den ryske presidenten Vladimir Putin inte har ett gott öga till. Men agerade Ryssland på egen hand eller i samarbete med Trumps medarbetare? Och visste Donald Trump, som under valrörelsen strödde beröm över Putin, något?

Den tidigare nationelle underrättelsechefen James Clapper har sagt att det inte finns bevis för att Trumpkampanjen och Mosva var i maskopi. Efter Comeys vittnesmål drog underrättelseutskottets republikanske ordförande Devin Nunes samma slutsats, och den upprepades även av Trumps pressekreterare Sean Spicer.

- Högt uppsatta underrättelsetjänstemän som jobbade för (expresident) Obama har offentligt sagt att det inte finns något bevis för att Ryssland och Trump agerade i samförstånd, sade Spicer enligt nyhetskanalen Fox News.

ANNONS

Känslig fråga

Frågan är extra känslig för Trump som har anklagats för att ha tillsatt Rysslandsvänliga medarbetare i en tid då USA:s relation med landet i öst är mycket spänd, bland annat i ljuset av Ukrainakriget och Rysslands annektering av Krim. Lägg därtill att hans trovärdighet ifrågasätts efter påståendet att företrädaren Barack Obama avlyssnade honom under valrörelsen, något som både underrättelsechefer och politiker tagit avstånd ifrån och sagt att det inte finns stöd för.

Vid utskottsutfrågningen underströk James Comey att det inte finns någon information som stödjer presidentens anklagelse. Men enligt Sean Spicer tänker Trump inte ta tillbaka sitt uttalande eller be om ursäkt.

- Det här är ett av många förhör. Det finns många områden som behöver gås igenom.

TT

Fakta: Donald Trumps popularitet

Republikanen Donald Trump har relativt låga popularitetssiffror för en nytillträdd president. I nuläget tycker 43,5 procent av hans landsmän att han gör ett bra jobb medan 50,4 procent är av motsatt åsikt, enligt en sammanställning av åtta nationella mätningar.

38,8 procent anser att landet utvecklas i rätt riktning, medan 51,5 procent tycker att USA har slagit in på fel väg.

21,5 procent av amerikanerna tycker att kongressen gör att bra jobb. 64 procent gör tummen ner för de folkvalda.

Källa: Real Clear Politics sammanställning av aktuella mätningar

ANNONS